PU Trebinje

Izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog zločina nad Srbima

  • 06.09.2018. 19:05

Zbog osnova sumnje da je od 1992. do 1995. u svojstvu ministra inostranih poslova, predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, Haris Silajdžić donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradine u kojima su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, gdje ih ubijeno 32-oje, više desetina žena silovano, Policijska uprava Trebinje je Tužilaštvu BiH protiv Silajdžića podnijela izvještaj za ratne zločine.

"Prijavljeno lice se tereti da je kao jedan od funkcionera takozvane Republike BiH omogućio i znao da se na području Konjica krše odredbe Međunarodnog prava prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija", istakla je Jovana Cvijović, portparol PU Trebinje.

U Konjicu je ubijeno 186 Srba, 2000 je bilo zarobljeno u logorima, a više desetina žena silovano.  Haris Silajdžić nije ništa učinio da to spriječi, pa je tvrde u policiji počinio krivično djelo ratni zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Svi dokazi protiv Silajdžića su neoborivi i zato su sve oči uprte u Tužilaštvo BiH, kažu u Udruženju Konjičana.

"Nažalost moram da kažem da mi do sada apsolutno nemamo povjerenje u institucije BiH, ali evo ovo je jedna prilika da Tužilaštvo BiH makar malo ispravi nepravdu prema Srbima iz Konjica", istakao je Zoran Pologoš, predsjednik "Udruženja Konjičana".

Svima je jasno da je Silajdžić sa funkcije koju je obavljao svojim potpisom dao suglasnost za osnivanje takozvanih Sabirnih centara koji su kasnije pretvoreni u logore, kaže direktor Centra za istraživanje ratnih zločina. Milorad Kojić je siguran da odgovornost postoji. 

"Tražimo od Tužilaštva da što prije pokrene istragu u tom predmetu i stavljamo se u potpunosti na raspolaganje Tužilaštvu iako se bojimo kada su u pitanju pravosudne institucije na nivou BiH da ne bi završilo kao što je neki dan završio slučaj Šemsudina Mehmedovića. I uvijek postoji oprez jer stalno postoji potreba da se ne procesuiraju odgovorni i to visokopozicionirani odgovorni za zločine nad Srbima", istakao je Kojić.

Da će nepravda biti ispravljena nada se predsjednik BORS-a. Svak mora odgovarati za ono što je uradio poručuje Milomir Savčić. Isto kaže i premijerka Željka Cvijanović, ali ne vjeruje u pravosuđe BiH.

"U ovoj državi je pravda vrlo teško dostižna ili da je pravda odmjerena na različite načine pa onda nekima ima pravde nekima polu-pravda nekima apsolutna nepravda i to sve urušava povjerenje i u institucije BiH i u pravosuđe BiH i u međunarodno sudovanje, jer smo imali priliku da vidimo kako to izgleda", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Činjenica je da je u dosadašnjem periodu, pogotovo muslimansko rukovodstvo, rukovodstvo SDA, vojno rukovodstvo takozvane Armije BiH bilo pošteđeno u pravoj mjeri odgovornosti za događaje u proteklom periodu", naglasio je Milomir Savučić, predsjednik BORS-a. 

U Konjicu je prije rata živjelo oko sedam hiljada Srba, a danas ih je tamo oko 200. Konjički Srbi su u proteklom ratu doživili strahovitu torturu, neka sela kompletno su spaljena i opljačkana, prisjećaju se u Udruženju Konjičana i nadaju da će pravda konačno ugledati svjetlost dana.