Jedan radnik poginuo, devet povrijeđeno

Iz Rafinerije nafte poručuju: Radimo na otkrivanju uzroka nesreće

  • 10.10.2018. 19:03

Radimo na otkrivanju uzroka nesreće – poručuju iz naftne rafinerije Brod, dan nakon pogibije njihovog radnika u eksploziji jednog od postrojenja. 

Tridesetdvogodišnji mladić iz sela Grk nadomak Broda radio je na postrojenju pored onog koje je eksplodiralo. Kada je sve planulo, radnici su odmah zavrnuli ventile i spriječili još veću havariju. Devet ih je tada povrijeđeno, a jedan je nestao, da bi ga policija, jedan čas iza ponoći, pronašla u rafineriji.

Nažalost, nije mu bilo spasa. Direktor rafinerije Bord žali zbog tragedije, i, kaže, učiniće sve da sazna šta se desilo. Za sada, nema zvaničnih informacija o uzroku nesreće.

"Izvršićemo sve neophodne ekspertize, utvrdićemo sve razloge ovog  incidenta i odredićemo nastalu štetu. Sve informacije o nalazima istrage biće kasnije dostupne medijima", rekao je Andrej Neverov, generalni direktor Naftne rafinerije Brod.

Medijima je snimanje i fotografisanje mjesta nesreće, ali i svega što se nalazi u krugu rafinerije Brod bilo strogo zabranjeno. Postrojenja su od sinoć ugašena, a rezervoari ispražnjeni. Iz Uprave poručuju da je sve bezbjedno i da će uskoro nastaviti sa proizvodnjom. Nije djelovalo bezbjedno, kaže Sima koja živi tačno preko puta rafinerije. 

Priča da ju je probudila snažna detonacija i da su komšije zbog toga bile van sebe. Neki su, kaže, u panici odmah počeli da se pakuju i bježe.

"Samo je drmnulo, bila je jaka stvarno detonacija, sav narod se uspaničio po putu, vidjelo se i sve i u rafineriji, milicija je bila okolo. Najgore je što je to bila noć i magla, ali hvala bogu pa se završilo, šteta što je jedan život otišao, i što su ranjeni", kaže Sima Dević iz Broda.

Danas su u rafineriju došli i predsjednik Republike Srpske, i ministri industrije, nauke i tehnologije i ekologije. Imali su sastanak sa ruskom upravom i saznali iz prve ruke šta se desilo i šta će Uprava preduzeti da sanira štetu.

"Rukovodstvo je poduzelo sve mjere. Ovde su angažovani svi državni organi, mi ćemo djelovati kao jedinstven tim kako bi se prije svega utvrdilo, odnosno došlo do uzroka ovog incidenta. I naravno da bi se sa rukovodstvom rafinerije uputili u sanaciju štete i uspostavljanja osnovne funkcije koja je ovde jeste proizvodnja nafte i naftnih derivata", kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Jutros je u rafineriji rađen uviđaj. Iz policije poručuju da će istraga utvrditi sve okolnosti nesreće.

"Veliki broj stručnih lica je na terenu. Svi republički i regionalni inspektori su angažovani na ovom slučaju iz svih sfera koje su usko povezane sa radom rafinrije nafte. Uviđaj će pokazati šta je pravi uzrok. Ono što vam ja u ovom ttenutku mogu reći je da mi pouzdano, ne sto posto ali u velikoj mjeri isključujemo uticaj spoljnog faktora", rekao je Slobodan Milićević, komandir policijske stanice Brod.

Hrvatski mediji od sinoć su počeli da izvještavaju da je u eksploziji povrijeđeno pet a poginulo najmanje 50 ljudi. Pišu i da se u Savi pojavila naftna mrlja dužine pet kilometara. Sve to je preuveličano, kaže načelnik opštine Brod. Obišao je povrijeđene radnike u bolnici, ali i razgovarao sa upravom rafinerije. 

"U Brodu je eksplozija u rafineriji nafte glavna tema. Građani jedni od drugih pokušavaju da saznaju šta se tačno desilo. Sreća, kažu, pa nije eksplodirao izomaks, pošto onda, ni rafineriji, ni okolnim mjestima ne bi bilo spasa", rekao je Ilija Jovučić, načelnik opštine Brod.

U trenutku eksplozije, na postrojenjima je radio 21 radnik. Požar je ugašen za oko sat vremena, a osim vatrogasaca rafinerije, vatru su gasili i pripadnici vatrogasne jedinice Brod.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.