Osuđen na 30 godina zatvora

Iz bolnice naručio ubistvo advokata

  • 15.11.2019. 08:05

Vladimir Šaranović (41) juče je u Višem sudu u Beogradu nepravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva advokata Vladimira Zreleca u decembru 2015. na Vračaru i trgovine drogom.

To je prva presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji, donijeta je jedoglasno a predsjedavajuća sudija Nataša Albijanić navela je da je tužilaštvo dokazalo da je Šaranović kriv, kao i da je ubistvo izvršio zbog sukoba koji je advokat imao sa njegovim rođakom Slobodanom Šaranovićem. Veće je inače Šaranoviću izreklo prvostepenu kaznu i to tri decenije za ubistvo advokata Zreleca i tri godine za trgovinu drogom, ali mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora. Istovremeno njegova supruga Nataša, koju je takođe tužilaštvo teretilo za posjedovanje narkotika, oslobođena je optužbe.

Dokazi

- Zrelec je nesumnjivo obavljao posao od javnog interesa i ubijen je zbog posla kojim se bavio. Presuda je zasnovana na brojnim dokazima među kojima su DNK tragovi Šaranovića nađeni na čaurama metaka. Ustanovljeno je i da su svi meci koji su pogodili Zreleca ispaljeni iz istog pištolja i kroz otvoren prozor automobila - rekla je sudija Albijanić u obrazloženju presude.

Na osnovu izjava svjedoka, sud je utvrdio i da je optuženi Šaranović krajem 2014, svakog petka, u bolnici na Cetinju obilazio Slobodana Šaranovića koji je bio na liječenju. Slobodan Šaranović je neposredno prije toga u Crnoj Gori uhapšen zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića, bio je jedno vrijeme u pritvoru u Spužu, ali kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo, prebačen je u bolnicu. 

Ovim obrazloženjem sud je potvrdio navode tužilaštva koje je smatralo da se motiv ubistva Zreleca krije u pismu sada pokojnog Slobodana Šaranovića i tome da je Zrelec Šaranoviću otkazao punomoćje, te da je između njih postojao problem, jer je Zrelec zastupao Miloša Delibašića. Tužilaštvo je tvrdilo i da je Vladimir bespogovorno izvršavao sve naloge Slobodana Šaranovića.

Otac dvoje dece

- Prilikom odmjeravanja kazne uzeto je u obzir to da je ubistvo bilo na javnom mjestu, pred prolaznicima. Izrečena kazna bi trebalo da bude i generalno preventivna - objasnila je sudija Albijanić i dodala da je sud kao olakšavajuću okolnost Šaranoviću uzeo to što je otac dvoje djece.

S obzirom na to da je prvostepena, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Hapšenje

Ubrzo se došlo do imena Vladimira Šaranovića, koji je svojevremeno bio zaposlen u firmama rođaka Slobodana i koji je bespogovorno izvršavao sve njegove naloge. Biološki tragovi na čaurama i u kolima materijalno su potkrijepili sumnje istražitelja. Osumnjičeni, a kasnije optuženi za ubistvo identifikovan je nepune dvije godine poslije zločina, a u novembru 2017. Vladimir Šaranović je uspio da pobjegne policiji. U stanu na Kanarevom brdu tada je nađena marihuanu pa je privedena njegova supruga Nataša. Vladimir je uhapšen 9. januara naredne godine, u Zrenjaninu.

Ubijen i naručilac

Slobodan Šaranović, po čijem je nalogu Vladimir Šaranović ispalio smrtonosne hice u advokata Zreleca, ubijen je u martu 2018. u Budvi. Ova likvidacija je još nerasvjetljena. Bio je optužen za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Tužilaštvo je tvrdilo da je Slobodan počeo da se sveti jer je vjerovao da iza likvidacije njegovog brata Branislava 2009. stoji upravo Luka Bojović. Ubijen je u Budvi prije nego što je suđenje završeno.

Pročitajte još:

Pijan bježao nakon nesreće, u autu mu pronašli oružje

Krš i lom pet automobila: BMW bez pola prednjeg dijela

Danas predah od lošeg vremena, od petka najavljen haos na Balkanu

Pokušaj ubistva: Sjekirom krenuo na Jevtovića poslije svađe

Otac sina koristio kao štit tokom kupovine droge, beba teško ranjena

Ušunjao se u Gimnaziju, pokušao da siluje učenicu u toaletu

Nives koštala 4.000 evra, Stanija najjeftinija

Zaveo dadilju (13) svoje djece, supruga joj prijetila ubistvom

Тагови: