Portugalac umjesto Amerikanca

Novi sudija u procesu protiv Karadžića

  • 03.11.2018. 13:35

Međunarodni sud u Hagu odlučio je da portugalski sudija Ivo Rosa zamijeni američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, saopšteno je iz tog suda.

Tom odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor između sudija Merona i Žan-Kloda Antonetija, drugog sudije po starješinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju, prenosi Fena.

Apelaciono vijeće to pravo je dalo Meronu, koji je predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Spor je nastao kad se Meron, poslije zahtijeva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog vijeća i na svoje mjesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su da je na Antonetiju da, poslije Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje njegovog zamjenika.
Apelaciono vijeće je presudilo da, iako se povukao iz procesa protiv Karadžića, Meron, kao predsjednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono vijeće.

Time je Apelaciono vijeće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtjev Karadžićeve Odbrane, još jednom izuzeo Merona.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti u procesu protiv Ratka Mladića, na zahtjev Odbrane, iz Apelacionog vijeća “zbog utiska da su pristrasni” izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Agijusa i Li Dakuna.

Antoneti je usvojio argument odbrane da trojica sudija ne mogu biti nepristrasna zato što su u ranijim predmetima osudili Mladiću potčinjene oficire za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Karadžićeva odbrana je iskoristila tu odluku i na osnovu pravnog standarda koji je uspostavio Antoneti, zatražila da i iz tog procesa bude diskvalifikovan sudija Meron, a Meron se, da ne bi odugovlačio postupak, sam povukao.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.