Srbija sve popularnija za šverc droge

Heroin stiže na tržište EU uglavnom preko "balkanske rute"

21:55, 03.12.2019.
Izvor: Blic
“Balkanska ruta” i dalje je glavni koridor kojim heroin ulazi u zemlje Evropske unije, podatak je objavljen u izvještaju Evropskog centra za praćenje i posmatranje tržišta droga. Stručnjaci smatraju da bi Srbija, kao atraktivna ruta za šverc ove droge, sa godinama mogla postati sve popularnija.

Maloprodajna vrijednost tržišta heroina u zemljama Evropske unije procjenjuje se na najmanje 7,4 milijarde evra godišnje, a opoide (uglavnom heroin) konzumira oko 1,3 miliona korisnika, crni su podaci koji su se takođe našli u izvještaju, posebno ako se u obzir uzme da je heroin droga koja izaziva ubjedljivo najveće posljedice, kao što su smrtni ishodi.

Uloga Srbije je velika je kada je riječ o transportu ove droge, zbog svog geografskog položaja ali i niza drugih karakteristika koje, kako navodi krimnolog Dobrivoje Radovanović, dovitljivi krijumčari rado koriste, izuzetno je velika.

"Imamo važnu ulogu u transportu droge, ne samo heroina nego i, recimo, kokaina iz Južne Amerike. Što se tiče heroina, tu su dva puta koji se nazivaju “balkanska ruta”. Jedan je iz Avganistana, preko Turske, Bugarske ili Makedonije, koji prelazi preko Srbije i ide na Crnu Goru, BiH i dalje. Drugi, mnogo važniji, je put koji polazi iz Turske, kao zemlje snabdhevača, a zatim dalje ide kroz Bugarsku, kroz cijelu Srbiju i dalje u Evropu", objašnjava kriminolog Radovanović.

Osim položaja, u odnosu na druge zemlje tu je niz drugih pogodnosti.

"Visprenost naših švercera da se snađu, da sakriju i da taj posao odrade, takođe nas čini značajnim igračem. Zatim, oni taj posao odrade, u odnosu na svjetske razmjere, za jako niske pare. I konačno, ako padnu oni ili vlasnici te droge u Srbiji, kazne su jako niske u odnosu na druge evropske zemlje", objašnjava Radovanović.

Titulu najprometnijeg koridora Srbija nosi više od dvije decenije. Sve je počelo devedesetih godina prošlog vijeka, kada se u Srbiji rodio organizovani kriminal, makar u razmjerama u kojima je danas poznat, a vremenom se, tvrdi kriminolog, samo širio.

"Učešće naših ljudi se značajno povećao. Količina droge koja se u Srbiji zaplijenjuje je iz godine u godinu veća i iznosi oko šest tona godišnje. Ali, zapitajte se koliko je prošlo a da nije otkriveno", kaže Radovanović.

Ipak, sreća u nesreći je da tek mali dio krijumčarene droge ostaje na srpskom crnom tržištu.

"Kada se radi o količini droge koja ostaje u Srbiji mi smo relativno slab partner narko-dilerima. To znači praktično da maksimalno 20 odsto onog što preko nas ide u Evropu, ostaje u Srbiji, iako mi imamo užasno veliki broj djece koja koriste drogu, nekih 20 odsto srednjoškolaca", zaključuje kriminolog.