Vjetar stvara dodatne probleme

Hercegovina i dalje gori, teren nepristupačan

  • 03.04.2019. 19:26

Vatrena stihija i dalje hara hercegovačkim vrletima. I danas je aktivno desetak požara na nepristupačnom terenu, objekti nisu ugroženi ali ni gašenje nije moguće. Vatrogasci kažu da im samo obilna kiša može pomoći. Vatra je ušla i u bukovu šumu na planini Viduša kod Ljubinja.

"Veliki problem nam je vjetar on baš utiče na veliki razvoj i brzo širenje požara a kiša kao saveznik nam nije baš još nije dostupna, sutra je najavljuju pa ćemo vidjeti šta će biti", kaže Nebojša Šarić, vatrogasac Ljubinje.

Bilećki vatrogasci su na izmaku snage. Ne pamte više požara u ovo doba godine, napominju da su za tri posljednja mjeseca bili na više od 100 požarišta.

"Ekološka katastrofa, dajemo nadljudske napore da stavimo što možemo pod kontrolu. Vidjećemo u toku dana i narednih dana kakva će situacija biti", kaže Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

I danas je oko Bileće aktivno nekoliko požara. Kilometarska požarna linija iz pravca Crne Gore spušta se prema bilećkim selima. Gori i u Gacku, Nevesinju i Trebinju i tako već danima.

Vatrena stihija iza sebe je ostavila pravu pustoš. Opožarene su velike površine, već se zna da su štete ogromne. Osim materijalnih još veće su one ekološke. 

Uništena je šuma i zemljište, a za sve je kriv ljudski faktor, pa i policija ima pune ruke posla. Samo od početka godine izgorjelo je oko 700 hektara površine što je više nego za cijelu  prošlu godinu. 

"Ovo apsolutno nije vrije u kojem očekujemo ovolike požare, zamislite ako je sada ovako šta će se tek dogoditi u avgustu i septembru, onda možemo da očekujemo katastrofu kao i pretprošle godine", kaže Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje.
 
"Policijski službenici PU Trebinje postupaju po svim zaprimljenim prijavama koje se odnose na požare, izlaze na lice mjesta i obavještava se nadležno tužilaštvo", Vanja Antelj, portparol PU Trebinje.

Ukoliko se ovo nastavi, vatra će ugasiti život u Hercegovini poručuju nadležni. Po ko zna koji put su apelovali na sve da prestanu sa paljenjem vatre na otvorenom.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)