Pogranična sela prva na udaru

Hercegovci zabrinuti: Migranti ulaze u kuće i kradu!

  • 21.05.2019. 19:58

Krađe, provale, podmetanje požara, sve su to u zadnje vrijeme radili migranti na području Hercegovine. Mali je broj napuštenih objekata u koje neželjeni gosti nisu zavirili. Zabrinjava i činjenica da migranti u sred bijela dana, sred sela ulaze u kuće i kradu.

Sve se to desilo Koviljki i Đorđu iz sela Ušće kod Trebinja. Dok su oni bili odstutni, migranti su obili i prečešljali kuću.

"[Kada ste se vratili, šta ste zatekli?] Ma haos, sve je to bilo razbacano, ma stravično. Sve su prebrali, izbacili iz ormana sve je na podu ležalo", priča Koviljka Rundić, iz Ušća kod Trebinja.

Ukrali su novac, zlato, garderobu, hranu, čak i oružje. Polomili su stakla i tako ušli u kuću, objašnjava Đorđo. Sve su to uradila dva Marokanca, istog dana su i uhapšeni.

"Pronašli su ih uveče, tu ih jedan komšija vidio u sedam sati kada je naišao sa posla, idu i nose pune torbe. [Da li ih inače gledate ovuda?] Ma ima ih, poslije su za dva dana naišla četvorica, mi ih vidimo a ko zna kako je po noći kada ne vidimo", kaže Đorđo Sredanović, iz Ušća kod Trebinja.

Po noći ih je najviše, žale se zabrinuti Hercegovci, pričaju da su kod nekih dolazili i na slavu i tražili hranu. Migranti su do sada ukrali četiri auta na području ove regije, policija je pronašla tri. Kada se prevezu do željene lokacije ukradena auta ostavljaju, kaže prvi čovjek hercegovačke policije i ponovo apeluje na sve.

"Ja opet koristim priliku da svim građanima koji su u graničnom pojasu uputim apel da više povedu računa o svojoj imovini i da svako nezakonito vršenje ili kretanje ovakvih populacija prijave Policijskoj upravi Trebinje, kao i ostalim nadležnim na besplatan broj 122 i naša reakcija če biti blagovremna", istakao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Prvi na udaru su mještani pograničnih sela, ali nije vrijeme za paniku, kažu u policiji. I dalje neželjeni gosti preko brda i planina kroz hercegovački krš dolaze iz Crne Gore. Policijski službenici imaju pune ruke posla.

Prema policijskim podacima broj migranata na području istočne Hercegovine stalno se povećava. Kako kažu, najviše ih je na nepristupačnom pograničnom terenu na području grada Trebinja, ali i opštine Bileća.