Opština Pale

Peti dan požara: Helikopterski servis Srpske gasi vatru na Romaniji

08:14, 28.10.2019.
Izvor: ATV
Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske krenuo je u akciju gašenja požara koji gori peti dan na Romaniji, nakon što je jutros izvidio teren, saznaje ATV.

Rukovodilac Službe Civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek, rekao je Srni da se, prema jutrošnjim informacijama kojima raspolaže, požar nije proširio, ali da najveći problem predstavlja to što se vatra provukla na nekoliko mjesta uz stijene na drugu stranu, gdje nije pristupačno.

Elek je rekao da bi na najkritičnija mjesta trebalo da izađu rukovodioci Šumskog gazdinstva "Jahorina" i informacije pošalju u centralu.

"Situacija nije toliko strašna, jedino se bojimo da se ne pogorša kada sunce ogrije. Imamo zalihe vode na jezerima na Ravnoj planini, dobar vodozahvat na visini, iskusne pilote, veoma brz helikopter. Mislimo da će efekat biti dobar", kaže Elek.

Prema njegovim informacijama, ako bude potrebe doći će i gazela iz helikopterskog servisa Republike Srpske da prebaci radnike koji bi pravili prepreke u šumskom predjelu, kao i helikopter Oružanih snaga BiH koji je juče gasio vatru.

Požar, koji je izbio u srijedu, 23. oktobra, zahvatio je 10 hektara šume na Romaniji iznad Majdana, na području opštine Pale, a prijeti da uz stjenoviti dio prijeđe u opštinu Sokolac.