Akcija "Trst"

Hapšenja u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata

  • 27.05.2020. 19:56

Četiri lica sa područja Unsko sanskog kantona, i četiri iz Hrvatske, uhapšena su danas u okviru akcije ''Trst'', jedne od najvećih regionalnih akcija usmjerenih protiv krijumčarenja migranata. 

SIPA je hapsila i pretresala u Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću, a hrvatska policija, u saradnji sa Europolom, na svojoj teritoriji. Današnjom akcijom spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

"Radi se o opsežnoj istrazi u kojoj su otkvireni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog istoka kao i zemalja visokog migracionog rizika sa područja Turske preko zemalja Zapadnog Balkana i dalje preko BiH i Hrvatske sve do teritorije Republike Italije", kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, za krijumčarenje su uzimali veće novčane iznose, kao nezakonitu imovinsku korist, a krijumčarenje su organizovali do detalja povezanih sa smještajem, ilegalnim transportom i krijumčarenjem migranata preko državnih granica. Migrante su na određenom području preuzimali pripadnici krijumčarskog lanca, koji bi ih transportovali dalje prema konačnom odredištu. Ne čudi da se hapsilo po Unsko sanskom kantonu koji je, što se BiH tiče, krajnje migrantsko odredište odakle se kreće u ilegalne prelaske granice sa Hrvatskom. 

"Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", saopšteno je iz SIPA-e.

Rad i aktivnosti policijskih službenika SIPA-e, koji su izvršili hapšenja i pretrese koordinisao je tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Sve je i sprovedeno po naredbama Tužilaštva i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona, u koordinaciji sa hrvatskim USKOK-om.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.