Šteta 188 miliona KM

Hapšenja i saslušanja u slučaju "Alumina"

  • 31.08.2018. 15:45

Policija ponovo hapsi i saslušava u zvorničkoj "Alumini". Kako ATV saznaje, jutros su pripadnici Uprave krim policije uhapsili šest osoba koje se sumnjiče za pronevjeru 188 miliona maraka.

Kako saznajemo, saslušani su Sonja i Nenad Rubež, sa još četiri osobe, a policija ih sumnjiči da su zloupotrijebili službeni položaj, falsifikovali dokumenta i prali novac, a sve kako bi Vladimiru Romanovu, većinskom vlasniku litvanske Ukio banke, pomogli da nezakonito iznese kapital iz Republike Srpske i ubaci ga u legalne novčane tokove u inostranstvu. 

Sonja Rubež, šefica pravne službe "Birča", iz vremena kada su fabrikom glinice upravljali Litvanci, dobro je poznata policiji jer su je saslušavali nekoliko puta. Kako saznajemo, Rubežova se sumnjiči za pet krivičnih djela. 

Između ostalog, pod sumnjom je i za aferu boksit, na osnovu koje je ofšor kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, "Vjusajd Markets", protivpravno stekla 10 miliona maraka, a za isti taj iznos je oštećena "Alumina". 

Rubežova, kako saznaje ATV, nije obavijestila upravu da bi, potpisivanjem ugovora o prodaji i isporuci boksita, za šta je toj ofšor kompaniji avansno plaćeno 10 miliona maraka, "Alumina" mogla da ispašta.  

Ugovorom nije bila definisana nikakva pravna zaštita u slučaju da boksit ne bude isporučen, što se na kraju i desilo. 

Osim toga, sumjiči se i da je svjesno propustila da upravi ukaže na mogućnost pokretanja sudskog postupka kako bi naplatili potraživanja od iste kompanije u zakonskom roku. Još jedan sličan slučaj se, kako saznajemo, vezuje za nekadašnju šeficu pravne službe. 

Sonja Rubež se sumnjiči da je znala da "Alumina" potražuje oko osam miliona maraka od jedne litvanske kompanije, ali da ponovo nije u zakonskom roku obavijestila upravu da može da pokrene parnični postupak. Njeno ime se pominje i zajedno sa Virginijusom Vajegom, nekadašnjim direktorom fabrike glinice "Birač", a sumnjiče se da su, svako u ime privrednog društva koje zastupa, potpisali ugovore o zalaganju imovine u korist Ukio banke, kako bi se obezbijedila potraživanja koje je ta banka imala prema "Birču", iako zato nije bilo saglasnosti Skupštine akcionara. 

Taj potez mogao bi da košta Republiku Srpsku najmanje 155 miliona maraka. Protiv Sonje Rubež i još 14 lica, među kojima su i litvanski i ruski državljani, u junu je dostavljen izvještaj Tužilaštvu BiH. 

Cilj poslovne politike koju su vodili Litvanci dok su bili vlasnici FG "Birač", bio je da se konstantno proizvode gubici, a da se povećava dobit za firme iz inostranstva u njihovom vlasništvu. Procjene su da je na taj način Republici Srspkoj, za deset godina, nanijeli štetu od milijardu maraka.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)