Komar

Grtalica sletjela s puta, popriječen i kamion VIDE

  • 14.01.2019. 11:01

Na prevoju Komar, na dionici magistralnog puta Turbe-Donji Vakuf, saobraćaj se odvija usporeno zbog popriječenog teretnog vozila, saopšteno je iz BiHAMK-a.

Vozači se upozoravaju na ugaženi snijeg preko planinskih prevoja, posebno na saobraćajnicama Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo- Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica. 

Iz BiHAMK-a vozačima poručuju da voze maksimalno oprezno, te podsjećaju na obavezno posjedovanje zimske opreme, koja je i zakonski obavezna. 

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. 

Vozači posebnu pažnju treba da posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu gdje trotoari nisu očišćeni. 

Na regionalnom putu Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tona. 

Na snazi su zimski uslovi vožnje, u skladu sa kojima u slučaju obilnijih snježnih padavina može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen - do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. 

Autobusi i teretna vozila, ukoliko je potrebno, moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima, a prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, obavezno je postaviti bezbjednosni trougao. 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.