Pokrenuta inicijativa

Građani ogorčeni zbog smrti trudnice u Kruševcu

  • 08.08.2019. 21:29

Nakon tragične smrti trudnice iz Kruševca na Fejsbuku je pokrenuta akcija "Pravda za Tamaru Milić". Za samo dva dana više od 1.900 ljudi priključilo se grupi.

Iz sata u sat objavljuju se riječi podrške, ali i objave u kojima posjetioci i članovi grupe, a prije svega žene, pišu o svojim iskustvima u kruševačkoj bolnici.

"Grupa je napravljena da se sazna prava istina, zašto i kako je napravljen propust u kruševačkoj bolnici, da se dopre do svesti medicinskom osoblju i doktorima, da se izmenja zakon, da se buduće trudnice ne plaše stvaranja nataliteta, da sačuvamo svaku buduću mamu, da naša Tamara bude primer svakoj ženi, platila je svojom glavom zbog nečije neodgovornosti. Ne želimo da njena smrt bude uzaludna", preodočili su administratori grupe "Pravda za Tamaru Milić".

Nesrećna mlada žena preminula je 1. avgusta u Kliničkom centru Niš, u sedmom mjesecu trudnoće, izgubivši i svoju bebu.

Stručnjaci ove zdravstvene ustanove predočili su ranije “Novostima” da je pacijentkinja primljena kod njih 23. jula, sa već razvijenom sepsom, poremećajem disanja, da je priključena na aparat za vještačko disanje. Uprkos naporima nefrologa, urologa, ginekologa, pulmologa,kliničkih farmakologa i intenzivnoj terapiji, poslije 10 dana borbe, Tamara je preminula.

U Opštoj bolnici u Kruševcu “Novostima” je rečeno da će biti urađena unutrašnja provjera kvaliteta stručnog rada, kao i da je o svemu obaviještena inspekcija Ministarstva zdravlja.

"Tamarina smrt ne sme biti uzaludna, svi zajedno udružićemo se, da se ne ponovi. Tražićemo Tamarin zakon. Pravni tim radi na tome, objavićemo kada se napiše, sačuvajmo svaku buduću trudnicu", objavljeno je na grupi.

Samo mjesec i po prije smrti Tamara je izgubila i majku Biljanu, koja je, poslije gubitka supruga 2005. godine, sama podizala dvoje djece. Tamara je bila u srećnom braku sa Lazarom Milićem i brojni prijatelji i rodbina sa nestrpljenjem su čekali rođenje njihovog djeteta.

”Tuga velika, pravda za našu Tamaru i njenu bebu”, ”Da spasimo buduće mame, da se Tamara ne ponovi, zato dajte svoj glas”, ”Počivaj u miru, anđele dragi, ovaj bol nije za ljude, pravda za našu dragu i voljenu Tamaru”, samo su neke od stotina poruka objavljenih u grupi.