Godišnjica ubistva Krunića, nalogodavac i motiv i dalje nepoznati

  • 22.04.2020. 08:05

Iako su godinu dana od ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića na optuženičkoj klupi Benedi Đukanović (42), Emilio Baldo (53) i Rodoljub Gajić (35), ipak nalogodavac i motiv ovog brutalnog zločina još su nepoznati.

Krunić i Pavlović izrešetani su na današnji dan u sačekuši u blizini Krunićevog imanja u Glamočanima, kod Laktaša, a epilog višemjesečne istrage je podizanje optužnice te početak suđenja Đukanoviću i Baldu, optuženima za organizovanje Krunićevog ubistva, sa Željkom Kovačevićem, koji je ubijen tokom napada, te Gajiću, Krunićevom radniku, optuženom da je odavao informacije o njegovom kretanju.

Međutim, porodice ubijenih godinu dana čekaju istinu o tome ko je i zašto naredio ovaj zločin dok obilježavaju prvu godišnjicu bola.

Kobne noći, kada su ubijeni Krunić i Pavlović, ranjen je i Goran Ilić, vozač auta u kojem su se vozili, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača - Željko Kovačević.

Krunićevo vozilo zasula je kiša metaka koje su, prema optužnici, na njih iz automatskih pušaka ispalili Đukanović i Kovačević.

Na džip je ispaljeno najmanje 36 hitaca pa su Krunić i Pavlović na licu mjesta nastradali, dok je Ilić, kako je i sam ispričao pred banjalučkim Okružnim sudom, ranjen ispao iz auta te zapucao na dvije siluete u mraku.

Nakon zločina koji je šokirao javnost Baldo je uhapšen iste večeri, Đukanović se predao nakon 52 dana skrivanja, a istraga je dovela i do hapšenja Gajića, Krunićevog čovjeka od povjerenja, pa je njegovo hapšenje izazvalo brojne reakcije javnosti.

Krajem prošle godine Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trojca, a prema optužnici, Đukanović i Baldo su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre u noći zločina.

U optužnici se navodi da je te večeri Baldo bio osmatrač i dojavljivač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu.

Gajića, koji je bio zaposlen u Krunićevom "Sektor Sikjuritiju" i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva.

On je, prema optužnici, Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama svog gazde Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug.

Početak suđenja od februara pratila su odgađanja početka sudskog procesa, isključenje javnosti sa ročišta, a osim toga jednom je prekinuto i zbog toga što je odbrana optuženih tražila da se isključi član Sudskog vijeća, što nije uvaženo.

Kada je konačno počelo suđenje u ovom slučaju, za koje je vladalo veliko interesovanje medija, saslušano je nekoliko svjedoka, među kojima i jedini očevidac Ilić, koji je te večeri ranjen pucao na napadače, ali kako je rekao, nije siguran da li je nekog pogodio.

Takođe se prisjetio užasnih slika koje su ga pratile, od krvi i stakla do teških povreda ubijenih, koje je u tom stanju, ranjen, ipak odvezao do imanja.

Podsjećamo da su ukupno dva ročišta održana u ovom predmetu, ali je zbog novonastale situacije sa virusom korona suđenje zasad otkazano.

(Nezavisne)