Prava drama

Glavom udario radnika Centra za socijalni rad Banjaluka, prijetio da će ostale pobiti

19:01, 13.11.2019.
Izvor: ATV
Prava drama odvijala se jutros u Centru za socijalni rad Banjaluka. Jedan od klijenata ove Javne ustanove prvo je prijetio da će sve zaposlene pobiti, a zatim je i fizički napao radnike. Dvojica su ga uspjela savladati i zadržati na zemlji dok ne dođe policija. 

Osumnjičeni Đ.D. Iz Banjaluke prvo je verbalno vrijeđao, a zatim i glavom udario radnika Centra za socijalni rad. Policijski službenici osumnjičeg su lišili slobode, a povrijeđeni radnik upućen je u Službu hitne medicinske pomoći. 

Napad je osudio ministar zdravlja. Nedopustiv je, poručuje Alen Šeranć, bilo kakav oblik nasilja nad radnicima. 

"Stručni radnici iz oblasti socijalne zaštite svakodnevno rade sa najosjetljivijim kategorijama kojima je potrebna podrška društva, zbog čega je važno da svoj posao mogu da obavljaju u sigurnom okruženju i bez izloženosti bilo kakvim napadima ili pritiscima,  poručuju iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. 

Kako do napada i pritisaka ne bi dolazilo Sindikat zdravlja i socijalne zaštite poziva nadležne ustanove da uvedu fizičko i tehničko obezbjeđenje u Centrima za socijalni rad.    

"Detektore za metal, preglede na ulazima, panik-tastere i više radnika obezbjeđenja sa proširenim ovlaštenjima bi što prije trebalo da imaju svi centri za socijalni rad. Pojedini korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita života i bezbjednosti zaposlenih treba biti na prvom mjestu", poručuju iz sindikata zdravlja i socijalne zaštite RS.

Da posao socijalnih radnika nije nimalo lak, pokazuju i brojne prijave nasilja nad radnicima. Nažalost, dešavaju se i tragedije, poput one u Osijeku gdje je, prije četiri mjeseca, ubijena radnica tamošnjeg centra za socijalni rad, a njen kolega teško ranjen.

Zločin je počinio klijent kojem su pomagali.

Pročitajte još:

Stotine ljudi oprostile se od muzičara kojeg je ubila struja

Šta je punca natjeralo da zetu puca u glavu?

Četvorica na jednog: Novi snimak vršnjačkog nasilja

Zet ušao u kuću, tukao nevjenčanu suprugu pa ga punac upucao u glavu

Fatalnu Sunitu ispitivali zbog ubistva, prijetila štakama

Instruktor vožnje poginuo, pozlilo mu dok je ženu vozio ljekaru

U sudaru autobusa i kamiona najmanje 13 osoba poginulo, a 20 povrijeđeno

Blizanci izgubili oca, često nemaju za užinu, a sada trpe nasilje u školi?