Senatori položili zakletvu

Formalno počeo proces opoziva Donalda Trampa

09:12, 17.01.2020.
Izvor: klix.ba
Stotinu predstavnika u američkom Senatu položilo je zakletvu da budu porotnici na suđenju o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Predsjednik Vrhovnog suda SAD Džon Roberts predvodio je polaganje zakletve, pitajući senatore da li se zaklinju da će u svim stvarima koje će se pojaviti na suđenju o opozivu Trampa isporučiti cijelu pravdu prema Ustavu i zakonima.

Senatori su odgovorili “da” prije nego što se svaki potpisao u knjigu koju su koristili prilikom polaganja zakletve.

Kako piše BBC u narednim sedmicama bi senatori trebali odlučiti da li bi Trump trebao biti razriješen dužnosti zbog optužnica Predstavničkog doma, a suđenje će početi 21. januara.

U procesu opoziva, članovi Predstavničkog doma Kongresa su tužioci, Bijela kuća ima pravne predstavnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda SAD.

Predsjednik SAD može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora, od njih 100.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trampa, s obzirom na to da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv, za koji je prošlog mjeseca glasao Predstavnički dom, i televizijski prenos senatskog suđenja mogli bi biti neprijatni za Trampa, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, a Džo Biden mu je najvjerovatniji demokratski protivkandidat.

Prethodno je proces opoziva predsjednika Trampa u Senatu otvoren nakon što je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i nakon što su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Članovi Poslaničkog doma, takozvani menadžeri, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat koja će se smatrati optužnicom u daljem procesu protiv Trampa.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog suparnika Bidena i zbog ometanja istrage Kongresa jer je blokirao svjedočenja i dokumente koje su tražili demokratski predstavnici.

Republikanski predsjednik uporno odbacuje optužbe i tvrdi da demokrati opozivom žele spriječiti njegov reizbor.