Uhapšena u SAD-u

Finansijeru Islamske države, Medihi Salkičević presuda u junu

  • 27.03.2019. 19:14

Medihu Salkičević, jednu od šest osoba porijeklom iz BiH uhapšenih prije četiri godine u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje Islamskoj državi, čeka presuda 18. juna. Salkičevićeva, koja je priznala da je finansirala ISIL i svojevremeno izjavljivala da svi nevjernici treba da budu spaljeni živi, majka je četvoro djece.

Tereti se da je slala oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu ubijenom Abdulahu Rami Pazaru, Bošnjaku koji je 2013. godine iz SAD otputovao u Siriju da bi se priključio "Islamskoj državi". Provela je četiri godine u federalnom zatvoru, pa će njeni advokati vjerovatno tražiti da joj, ukoliko bude osuđena, u kaznu bude uračanato vrijeme provedeno u zatvoru.

"Praksa je pokazala da će vjerovatno kazna koju će njihovi sudovi da izreknu biti mnogo veća nego što bi to učinilo pravosuđe u BiH. Kad se ima u vidu da je ona majka četvoro djece onda čovjek ne može da ne očekuje neke olakšavajuće okolnosti, ali kada se uzme u obzir koliko je njih ostalo bez djece zbog onih koji su podržavali tu fantomsku državu na bliskom istoku onda se stvari mogu posmatrati iz drugog ugla", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Ono što građane treba da zabrine je kako će se pravosuđe ophoditi prema američkim zarobljenicima, državljanima BiH, koji će biti vraćeni, poručuje Ćeranić. Tu pravosuđe treba da dokaže da se oni koji podržavaju Islamsku državu moraju najstrože kazniti. Bezbjednjaci u Srpskoj strahuju da se ne tako mali broj bh državljana priključuje terorističkim organizacijama ISIL-a koje u BH vide dobar izvor ratnika, poručuje profesor banjalučkog fakulteta političkih nauka. 

"Činjenica je da postoje demografski i sociološki pogodni momenti u BiH na koje ISIL svakako računa i na kraju krajeva to se i pokazalo da je tokom ovih godina mnogo boraca Islamske države bilo upravo iz balkanskih država, a posebno iz BiH", kaže Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Posebno zabrinjava najavljeni talas migranata, od kojih već pet povezanih sa terorističkim organizacijama boravi u BiH. Zato se očekuje infiltracija velikog broja boraca ISIL-a među migrantima, pogotovo jer je, poručuje Miloš Šolaja, Islamska država i u geopopolitičkom i u borbenom smislu u potpunom porazu. Nije, kaže, isključena ni mobilizacija bh državljana jer su migrantske rute kroz BiH orjentisane ka ekonomski nerazvijenim sredinama.