Krijumčarili kokain iz Južne Amerike

Evo ko je državljanka BiH uhapšena u velikoj akciji Evropola

  • 27.07.2019. 12:20

Velika akcija Evropola na suzbijanju narkokartela zahvatila je i državljanku BiH Nevenku Čuturić, koja se nalazi među 16 uhapšenih dilera.

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra.

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. jula.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužioca, sud odredio pritvor. Doković je uhapšen u Švajcarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

– Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka biće donesena tužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić – saopštili su iz beogradskog tužilaštva.

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familija” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao.

Hrvatski MUP koji je takođe uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su takođe za krijumčarenja angažovali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švajcarskoj i 421 u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švacarskoj zaplijenjeno je dva miliona evra u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od million evra, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila, piše Avaz.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија