Unsko-sanski kanton

Eskalirala migrantska kriza: Policija zaustavlja vozove, nema više mjesta u Bihaću

  • 18.04.2019. 22:35

U Unsko-sanskom kantonu više nema mjesta za smještaj migranata. Iz dana u dan policija zaustavlja vozove za Bihać, kako bi spriječila njihovo nadiranje na to područje. Samo sinoć specijalna jedinica policije USK-a zaustavila je 119 migranata iz pravca Sarajeva.

Iako je Vlada USK-a, uz prijetnju da će zatvoriti prihvatne centre, tražila nove lokacije za smještaj migranata, iz Ministarstva bezbjednosti, ipak, nema konkretnog odgovora. Hitno rješavanje problema u sveobuhvatnom planu od Savjeta ministara zatražilo je i Predsjedništvo BiH. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik upozorava da se Savjet ministara nije odgovorno bavio tim pitanjem, alii da se bh i entitetske vlasti trebaju maksimalno angažovati.

"Pokušavaju da naprave priču o tome kako odgovornost granične policije samo seže u momente na kućicama, gdje oni rade i da nemaju odgovornosti za granicu. Svakako, dok god mi pričamo o tome da se angažuje vojska, ali nesumnjivo da nedaleko odatle postoji nadležnost policije Republike Srpske, i mi ćemo u okviru naših nadležnosti voditi politike koje su predvđene za sve strance," rekao je Dodik. 

Migrante, uglavnom iz Pakistana, naša  ekipa i danas je zatekla na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Većina njih pokušava da se domogne granice ili bar smještaja u Bihaću.

"Želim da idem u Evropu. Bilo gdje u Evropu."  

"Idem u Bihać, jer tamo ima kamp, samo zbog toga," odlučni su migranti.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su na području Tuzle uhapsili tri osobe zbog sumnje da su  kriumčarili migranate. Protiv njih će podnijeti izvještaj Tužilaštvu BiH.

"Utvrđeno je da se radi o državljanima Pakistana i Indije, koji su nakon saslušanja u svojstvu svjedoka predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima. U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno su oduzeti mobilni telefoni i tri putnička motorna vozila, za koje postoje osnovi sumnje da su ih koristila osumnjičena lica prilikom organizacije prevoza migranata," saopštno je iz SIPA-e.

Vlada USK-a zahtijeva i od Službe za poslove sa strancima da na poziv MUP-a sa tog područja preuzme ilegalne migrante za koje ne postoji smještaj u trenutno utvrđenim kapacitetima. Odgovora danas, ipak, nije bilo ni iz te institucije.

Тагови: