MUP Srpske

Eksploatacijom šljunka firmi pribavio protivpravnu korist od dva miliona maraka

13:44, 12.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske dostavila je dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu Dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv lica S.N. iz Doboja zbog postojanja sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja, čime je firmi pribavio proivpravnu korist od oko dva miliona maraka.

U saopštenju iz MUP-a Srpske navodi se da postoji sumnja da je S.N. izvršio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi na način da je u namjeri da privrednom društvu iz Doboja pribavi protivpravnu imovinsku korist, u vremenu od 1. januara 2014. do 18. jula 2017. godine, na osnovu faktički povjerenih mu poslova bez zaključenog ugovora, bez odobrenja Јavne ustanove "Vode Srpske" Bijeljina i bez saglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za uređenje riječnog korita rijeke Bosna na lokalitetu Velika Bukovica-Doboj, u ime i za račun Društva organizovao, vodio, izdavao usmena uputstva i naloge, nadzirao iskop i dislokaciju mineralne sirovine-riječnog šljunka u ukupnoj količini od 120.834,3 metara kubnih, a zatim u ime i za račun privrednog društva dogovorio dalju prodaju šljunka drugim privrednim društvima.

Na ovaj način je privrednom društvu pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.488.773 maraka.

U saopštenju se ističe da se S.N. sumnjiči da je počinio i krivično djelo protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja na način što je u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, u vremenu od 18. jula 2017. do 31. decembra prošle godine, na osnovu faktički povjerenih mu poslova bez zaključenog ugovora, bez odobrenja Јavne ustanove "Vode Srpske" Bijeljina i bez saglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za uređenje riječnog korita rijeke Bosna na lokalitetu Velika Bukovica-Doboj, u ime i za račun Društva organizovao, vodio, izdavao usmena uputstva i naloge, nadzirao iskop i dislokaciju mineralne sirovine-riječnog šljunka u ukupnoj količini od 82.615 metara kubnih, a zatim u ime i za račun privrednog društva ugovorio dalju prodaju šljunka drugim privrednim društvima.

Na ovaj način, privrednom društvu pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 540.557 KM.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Slobodanu Ninkoviću, sinu Milana Ninkovića. 

Protiv Milana Ninkovića i preduzeća "Dijamant" iz Doboja 29. maja MUP Srpske je podnio izvještaj dobojskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave čime je pričinjena šteta veća od dva miliona KM.