Dokument u posjedu Srne

Džaferović potpisivao državljanstva teroristima?

19:22, 17.09.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Šefik Džaferović je zahtjev za prijem u državljanstvo Mhamdija Sedika ben Mokhtara, koji je svojeručno potpisao, uputio 28. aprila 1995. godine MUP-u takozvane Republike BiH. 

"Imenovani je pripadnik odreda "El mudžahid" Trećeg korpusa Armije Republike BiH od septembra 1992. godine, po kom osnovu i podnosi ovaj zahtjev", naveo je DŽaferović u zahtjevu.

Isti dan, DŽaferović je uputio zahtjev za prijem u državljanstvo i Boukmouri Taieba, državljanina Alžira, pripadnika odreda "El mudžahedin" Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, stoji u dokumentima koji su u posjedu Srne. 

Nekadašnji vođa Al kaide Osama bin Laden i glavni organizator terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. Halid Šeik Muhamed, koji su imali državljanstvo BiH, bili su prijavljeni na adresama u Sarajevu i Zenici, o čemu je bio upoznat i DŽaferović.

Thumbnail

Na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine, Šeik Muhamed je naknadno upisan u opštinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

Nakon što je organizovao teroristički napad na svjetski trgovački centar u Njujorku, 11. septembra 2001. godine, Šeiku Muhamedu je 16. novembra iste godine poništeno državljanstvo BiH, prenosi Srna.

Osama bin Laden je odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar rođenih dobio 28. decembra 1995. godine. Osama Bin Laden i njegovi najviši oficiri  samo su neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".