Zavoda za bolesti zavisnosti

Droga stigla u školske klupe: Osnovci se susreću sa teškim narkoticima

  • 09.04.2019. 21:08

Zabilježeni su slučajevi u kojima se djeca sa 14 godina u BiH susreću sa teškim drogama. Podaci su ovo Mirnesa Telalovića iz Zavoda za bolesti zavisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

"Istraživanje koje smo proveli u školama ZDK pokazalo je da se djeca s drogom prvi put susretnu sa 14 ili 15 godina, što je strašno i zabrinjavajuće. U pitanju su teške droge. Ta djeca našla su se u takvom društvu koje im nudi drogu, što govori da će i oni, nažalost, uskoro postati zavisnici", naglašava Telalović.

Prema podacima Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti (EMCDDA), u BiH godišnje oko 100 osoba umre od posljedica konzumiranja narkotika.

Da je situacija alarmantna, upozoravaju i zavodi iz BiH koji se bave prevencijom i liječenjem zavisnika. Naglašavaju da sve više žena, ali i djece, poseže za heroinom i kokainom.

"Prošle godine imali smo 323 pacijenta koja su se liječila zbog konzumiranja narkotika. Najstariji pacijent trenutno je 64-godišnjak, a najmlađi ima 18 godina", kaže Telalović.

Iako se droga uglavnom vezivala uz gradsku sredinu, prema riječima Telalovića, sve je više narkomana koji dolaze sa sela.

"Droga je i dalje mnogo više zastupljena u gradu. Zabrinjava nas činjenica da je posljednjih godina na ruralnim područjima povećan broj narkomana", dodaje Telalović.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.