Zavoda za bolesti zavisnosti

Droga stigla u školske klupe: Osnovci se susreću sa teškim narkoticima

21:08, 09.04.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Zabilježeni su slučajevi u kojima se djeca sa 14 godina u BiH susreću sa teškim drogama. Podaci su ovo Mirnesa Telalovića iz Zavoda za bolesti zavisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

"Istraživanje koje smo proveli u školama ZDK pokazalo je da se djeca s drogom prvi put susretnu sa 14 ili 15 godina, što je strašno i zabrinjavajuće. U pitanju su teške droge. Ta djeca našla su se u takvom društvu koje im nudi drogu, što govori da će i oni, nažalost, uskoro postati zavisnici", naglašava Telalović.

Prema podacima Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti (EMCDDA), u BiH godišnje oko 100 osoba umre od posljedica konzumiranja narkotika.

Da je situacija alarmantna, upozoravaju i zavodi iz BiH koji se bave prevencijom i liječenjem zavisnika. Naglašavaju da sve više žena, ali i djece, poseže za heroinom i kokainom.

"Prošle godine imali smo 323 pacijenta koja su se liječila zbog konzumiranja narkotika. Najstariji pacijent trenutno je 64-godišnjak, a najmlađi ima 18 godina", kaže Telalović.

Iako se droga uglavnom vezivala uz gradsku sredinu, prema riječima Telalovića, sve je više narkomana koji dolaze sa sela.

"Droga je i dalje mnogo više zastupljena u gradu. Zabrinjava nas činjenica da je posljednjih godina na ruralnim područjima povećan broj narkomana", dodaje Telalović.