Tužilaštvo BiH

Dreković optužen za zločine nad Srbima 

11:01, 27.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta 4. korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića (62) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Kalinovika, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju je navedeno je da je Dreković za vrijeme rata u BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica. 

"Dreković je optužen da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti", navedeno je u saopštenju. 

Nakon granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobu od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, piše u saopštenju. 

Prema navodima Tužilaštva BiH, granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata. 

Tužilaštvo BiH najavljuje da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

Sud BiH pustio je Drekovića početkom decembra na slobodu, koji je prethoddno uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku. 

Dreković je pušten nakon što je sudija za prethodno saslušanje odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem jednomesečnog pritvora. 

Pritvor je bio zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a u Sudu BiH su smatrali da je prijedlog neosnovan.