Svakodnevna borba za ljudske živote

Doktorima uručena priznanja i nagrade za rad

  • 12.11.2018. 20:53

Njihov posao je svakodnevna borba za ljudske živote. Jedan od boraca je i doktor Mirko Stanetić, koji je na svečanoj Skupštini komore doktora Republike Srpske, za svoj rad, zalaganja i doprinose u medicini dobio Hipokratovo priznanje.

Više od 30 godina bavi se ovim poslom, kaže da je medicina umjetnost, a da nagrada za njega predstavlja veliku čast.

"Ne postoji niko od nas ko sve zna, ne postoji niko ko je svemoguć, ali moramo se vratiti onim prvobitnim vrijednostima da rad sa pacijentom predstavlja apsolutnu svetinju, nema nikakvu alternativu, ne postoji laboratorijska, radiološka, internet, genska ili bilo kakva druga pretraga koja će zamijeniti taj rad. Današnje generacije suočene sa tehnološkim izazovima sve češće posežu za tim što ustvari i nije medicina" kaže prof. dr Mirko Stanetić, dobitnik nagrade Hipokratovo priznanje.

Osim doktora Vujinovića, još 28 njegovih kolega koji su članovi Komore doktora medicine Republike Srpske dobilo je priznanje za rad. Među njima je i doktorica Jelica Predojević-Samardžić, koja je za svoj doprinos u zdravstvu i radu u organizaciji Komore doktora medicine, dobila nagradu Veliki pečat.

"Ja mislim da to i jeste dragocjenost ove nagrade jer dolazi na prijedlog naših najbližih saradnika i kolega. Zbog toga ova nagrada i jeste posebno dragocjena", kaže prof. dr Jelica Predojević Samardžić, dobitnica nagrade Veliki pečat.

Ovo je jedinstvena prilika da se zahvalimo najboljima među nama i dodijelimo naša najveća priznanja, kaže predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske doktor Saša Vujinović. Zbog negativne društvene percepcije, status medicinara je ugrožen, tvrdi doktor.

Dobar ljekar nije dobar zbog toga što je dobro plaćen. Vi ne možete liječiti pacijenta bolje zato što će on vama više da plati, onda vi niste ljekar. Nije to bazirano na tome. Naravno, da ne budem pogrešno shvaćen, potrebne su veće plate, ali ono što nas više boli je naš ugrožen status", kaže dr Saša Vujinović, predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske.

Komora doktora medicine Republike Srpske ima oko 4 hiljade članova, što je čini najvećom medicinskom organizacijom ne samo u Srpskoj, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini. Svečanoj dodjeli nagrada i priznanja prisustvovali su i ljekari iz Srbije i Crne Gore.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм