Bespravno eksploatalisalo mineralne sirovine

Dobojlija oštetio budžet RS za oko 53 hiljade KM

  • 03.06.2019. 14:27

Policijska uprava Doboj podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv lica čiji su inicijali V.Đ. /67/ iz ovog grada zbog osnovane sumnje da je kao vlasnik preduzeća oštetio budžet Republike Srpske za 53.781 KM tako što je protivpravno eksploatisalo mineralne sirovine.

Prijavljeno lice je kao osnivač, vlasnik i lice ovlašteno za zastupanje privrednog društva sa područja Doboja od 1. januara 2010. do 21. septembra 2016. godine, bez potrebnih odobrenja, organizovalo, vodilo i nadziralo iskop šljunka i pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.
 
Zatim je u ime i za račun ovog privrednog društva izvršilo dalju prodaju šljunka domaćim kupcima, pri čemu za količine eksploatisanog prirodnog šljunka i pijeska nije vođena odgovarajuća dokumentacija o vađenju i evidentiranju, niti je prijavilo količine i na njih nije obračunavalo, prijavilo i platilo koncesionu naknadu za korištenje mineralnih sirovina. 

Ovo lice je na taj način uskratilo sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i grada Doboja.

Ovim radnjama je privrednom društvu iz Doboja pribavljena protivpravna imovinska korist od 1.635.356 KM, a budžet Republike Srpske i grada Doboja oštećen za 53.781 KM.

Izvještaj predstavlja nastavak aktivnosti policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na sprečavanju nelegalne eksploatacije šljunka, navodi se u saopštenju. 

Тагови: