Najviše iz Pakistana

Doboj: Od početka godine evidentirano 89 migranata

  • 18.03.2019. 12:56

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj od početka godine evidentirano je ukupno 89 migranata, dok u istom periodu prošle godine nije evidentiran nijedan, rekao je Srni načelnik Uprave Slobodan Radinković.

On je naveo da je riječ najviše o ekonomskim migrantima i da je 35 odsto njih uočeno na području opštine Brod. 

Radinković kaže da 95 odsto migranata čine muškarci između 20 i 35 godina, te da ih najviše dolazi iz Pakistana oko 35 odsto, zatim iz Iraka, Sirije. "Tu su i migranti iz Indije, Bangladeša, Libije", dodao je Radinković. 

On ocjenjuje da je na području dobojske Uprave prisutan mnogo veći broj migranata s obzirom na broj onih koji ne evidentira policija, već direktno pripadnici Granične policije, koji migrante sprovode Terenskom centru za strance Doboj, prema čijoj evidenciji je u navedeni centar sprovedeno 120 migranata. 

Radinković je naglasio da je Doboj željeznički komunikativni čvor i da je bilo situacija da se tokom jedne noći u vozu evidentira stotinjak migranata koji idu prema Bihaću ili Sarajevu i koje, kada ne napuštaju voz, ne legitimišu i ne kontrolišu. 

Radinković, koji je i član Koordinacionog tijela za kontrolu migranata Republike Srpske, kaže da je mali broj migranata koji žele da ostanu u BiH i da su samo u tranzitu prema zemljama EU. 

"Prilikom legitimisanja i pronalska migranata utvrđuje se da li posjeduju dokumente, odnosno zahtjev o iskazanoj namjeri za podnošenje azila", kaže Radinković i dodaje da se takva lica predaju Terenskom centru za strance koji ih dalje prosljeđuje u prihvatne centre. 

On je istakao da je policija spremna i da nema razloga za zabrinutost građana, iako svi podaci govore da će se broj migranata povećati. 

Radinković je naveo da je evidentiran trend rasta broja migranata, da ih je, prema raspoloživim podacima, na području Grčke oko 70.000, a dnevno ih do 300 napušta tu zemlju i kreće rutama Makedonija-Crna Gora-Srbija-BiH i dalje prema zemljama EU. 

On je rekao da do sada nisu zabilježeni incidenti, niti krivična djela ili prekršaji migranata na području koje pokriva dobojska Policijska uprava.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)