19.000 metara kvadratnih površine pod minama

Doboj minski najzagađenija lokalna zajednica u BiH

  • 14.02.2019. 14:20

Grad Doboj je sa više od 19.000 metara kvadratnih površine pod minama jedna od najzagađenijih lokalnih zajednica u BiH, a do sada je očišćena samo jedna trećina tog prostora, rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja Boris Jerinić.

Jerinić je nakon sastanka sa direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Miletom Međedom novinarima rekao da je kao prioritet navedeno deminiranje prostora Potočani, sa kojeg se prethodno mora izvršiti analiza tla o eventulanoj prisutnosti radioaktivnih materija, s obzirom na to da je taj lokalitet tokom rata bombardovao NATO. 

On je istakao da će Gradska uprava snositi troškove analize tla, a da je upit sa predračunom već dostavljen nadležnom institutu. 

Međed je rekao da očekuje brzu analizu tla u Potočanima, kako bi demineri mogli biti uvedeni na lokaciju. 

On je naveo da je na današnjem sastanku bilo riječi o tome da, zbog najavljene izgradnje nasipa, u proces minske pretrage sliva rijeke Bosne budu stavljeni na raspolaganje i spasilački timovi na vodi i pod vodom, te ekipe za podvodno deminiranje i deminiranje ove uprave. 

Međed je najavio da će u Banjaluci 26. februara biti održan seminar o humanitarnom deminiranju koji organizuju Vlada Srpske i Republička uprava Civilne zaštite, te pozvao dobojsku Gradsku upravu da uputi odgovarajući broj ljudi na ovaj događaj. 

On je izrazio zadovoljstvo što će se 10 pripadnika teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj priključiti timu srednjeg dometa koji će biti formiran u Republici Srpskoj, za djelovanje u slučaju zemljotresa.

Ovaj tim će imati dva podtima na istočnom i zapadnom dijelu, a brojaće oko 40 ljudi. 

Međed je naveo da će ovaj tim biti formiran u sklopu zahtjeva ispunjenja uslova za pridruženo članstvo EU, te da je za njegovo formiranje Evropska komisija već odobrila sredstva. 

Načelnik gradskog odjeljenja Civilne zaštite Miroslav Milošević rekao je da je na području Doboja najzagađenije područje Trebave sa površinom od oko 8.000 metara kvadratnih, mahom nepristupačnog šumovitog područja.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)