Porazna statistika

Dnevno 15 abortusa, zahvate traže i srednjoškolke

  • 20.01.2019. 17:58

Svakodnevno u Bosni i Hercegovini bude urađeno više od petnaest abortusa ili prekida neželjene trudnoće. Šokantan podatak do kojeg smo došli je da se za godinu u Federaciji BiH uradi oko 3.500 abortusa, dok se u Republici Srpskoj, prema potvrđenim podacima, godišnje uradi oko 2.000 prekida trudnoće.

Ponajviše se takvi zahvati rade u bolnicama u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru. S obzirom na to da i privatne ordinacije rade ove zahvate, broj žena koje ne žele roditi, nažalost, znatno je veći.

S Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdili su za „Avaz“ da imaju veliki broj ovakvih zahvata.  

"Prošle godine uradili smo 317 abortusa", potvrdila je prof. dr. med. sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u u Tuzli.

Razne situacije

"Godine 2017. imali smo 1.846 zahtjeva žena za prekid trudnoće, što je i urađeno, a godinu ranije doktori su uradili 1.966 pobačaja. To je zaista veliki broj", navodi Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Da je u porastu broj abortusa posljednjih godina, kaže i dr. Hasan Karahasan, ginekolog iz Kantonalne bolnice u Zenici. Svake godine na porodiljskim stolovima završavaju sve mlađe djevojke, čak i učenice osnovnih škola.

Karahasan pojašnjava da je abortus na zahtjev dopušten do 10. sedmice trudnoće, a između 10. i 20. sedmice u slučaju silovanja, o čemu odlučuje i komisija.
 
"Prekidi trudnoće svakodnevni su u našim bolnicama, njih po nekoliko čak bude na dan. Nije se ništa promijenilo nabolje, štaviše, rapidno broj ide prema gore. Rasulo postoji, posebno je povećan broj trudnoća koje se i ne mogu prekidati. Imamo slučajeve da nam žene dolaze sa 27 sedmica da prekinu trudnoću. To je van pameti", kaže dr. Karahasan.

Priča da se susreće s raznim situacijama, od teških životnih problema, izvanbračnih veza, sakrivanih trudnoća, čak i maloljetnica kojima roditelji nisu znali da su u drugom stanju.

"Najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo", kaže dr. Karahasan.

Siva zona

Posebno upozorava i da pobačaji u BiH predstavljaju veliku sivu zonu.

Tragom te informacije kontaktirali smo jednu privatnu ordinaciju, čije ime nećemo otkrivati. Kazali su nam da je procedura takva da se na zahvat možemo naručiti za nekoliko dana, a da iz bolnice otpuštaju nakon nekoliko sati. O sedmici trudnoće nisu pitali, samo su rekli da je cijena zahvata s anestezijom 500 KM.

Inače, cijena zakonitih pobačaja u javnim bolnicama bez opće anestezije je 160 KM, a s anestezijom 260 KM.

Malo se zna o zaštiti

Tokom 35-godišnjeg rada dr. Karahasan kaže da na prste jedne ruke može nabrojati osobe koje su došle po savjete prije stupanja u seksualne odnose, gdje su tražili savjete o zaštiti od neželjene trudnoće.

Šta kaže statistika

Prema statistici, u zemljama okruženja zastupljeno je osam pobačaja na 100 porođaja, dok se u BiH taj broj kreće od 12 do 13 pobačaja na 100 porođaja.


2.000 - pobačaja godišnje se uradi u Republici Srpskoj  

3.500 - prekida trudnoće u FBiH  

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)