Knjaževac

Djevojčica koja je preživjela masakr: Sakrila sam bebu, jer je djed htio i nju da likvidira

  • 17.07.2019. 09:10

Djevojčica A. R. (11), unuka Nenada Ronića (63), koji je osumnjičen za masakr u Knjaževcu, otkrila je šokantne detalje ovog jezivog slučaja.

Njenog oca Jastreba Asanovića (38) i brata Ivana Ronića (19), hicima iz automatske puške ubio je djed Nenad, koji je tom prilikom teško ranio i svog unuka Benjamina Ronića (15) i snahu Romanu Asanović (19).

Umro na rukama

"Romana mi je dala svog sina, starog tek dvije nedelje, i kazala mi da se sakrijem. S bebom sam utrčala u kuću i dok su u dvorištu odjekivali hici, čula sam djeda kako viče: "Gdje je ono derište, da i njemu presudim". Sigurna sam da bi i mene i dječaka ubio... A onda sam izašla napolje i vidjela majku kako u krilu drži glavu mog brata Ivana. Rekao je: "Mama, ja sam gotov. Molim te, čuvaj mi sina". Onda je samo sklopio oči. Znala sam da je preminuo", kazala je djevojčica.

Nakon porodične svađe, Nenad je sjeo u auto, i ubrzo se vratio držeći pušku u rukama.

"Činilo mi se da je pijan. S oružjem je išao prema našoj kući. Moja majka Monika je stala ispred njega i kazala mu da ne čini to. Međutim, djed je nije slušao, već je prosiktao: "Moj unuk je mrtav, a sada ću ja vas da pobijem". Onda je počeo da puca", rekla je djevojčica.

Prvi rafal je pogodio njenog oca Jastreba, koji je preminuo na licu mjesta.

"Tada je moja majka skočila na djeda i pokušala da mu otme oružje. U tom trenutku, Romana mi je dala svog sina, starog tek dve nedjelje, i kazala mi da se sakrijem u kuću, što sam i učinila", navela je 11-godišnjakinja.

Za to vrijeme Nenad se borio s kćerkom, koja je pokušavala da mu otme oružje, ali je pomahnitali čovjek bez prestanka pucao.

Priznao djelo

"Pogodio je Ivana. Zatim je u noge upucao Benjamina, a na kraju je ispalio hice u Romanu", priča djevojčica.

U međuvremenu, komšija Miloš Stefanović je uspio da savlada Nenada i otme mu oružje. Djevojčica je, sa bebom u rukama, tek tada sišla u dvorište.

Nakon masakra, uslijedio uviđaj, koji je potrajao nekoliko sati. Nenad Ronić u utorak je saslušan u Tužilaštvu zbog sumnje da je počinio teško ubistvo.

On je priznao djelo za koje se tereti, a sudija mu je odredio pritvor do 30 dana. Puška kojom je počinjen zločin je bila u ilegalnom posedu, pa mu se na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja.

Тагови: