Senta

Djevojčica (12) pretučena zato što je Romkinja?

  • 25.10.2019. 08:08

Policija ispituje slučaj dvanaestogodišnje Ž. D. iz Tornjoša nadomak Sente, koja je pretučena danas oko devet časova ispred prodavnice u koju je krenula da kupi užinu za vrijeme školskog odmora.

Kako je za Telegraf.rs rečeno u MUP-u, o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo.

"Policija je po prijavi izašla na teren i odmah je o svemu obavijestila Tužilaštvo. Utvrđujemo činjenice u vezi sa ovim slučajem i za sada ništa više ne možemo reći", saopštili su nam u MUP-u.

Kako je ranije objasnila majka Aranka D., djevojčicu je bez ikakvog povoda napala K. P. (22) koja je prolazila pored prodavnice.

"Moja kćerka je stajala sa drugaricom i htjele su da uđu u prodavnicu i kupe užinu kada joj je prišla jedna žena i udarila joj šamar, a zatim joj je počupala kosu i bacila je na beton. Sa njom je bila još jedna žena koja je izgleda isto htjela da je udari jer je vikala nešto, ali su prestale kada su vidjele da moja kćerka plače i onda su otišle", priča uzrujana majka.

Dodaje da ne poznaje ženu koja joj je napala kćerku niti može da pretpostavi koji je razlog, sem to što je djevojčica romske nacionalnosti.

"Jako sam zabrinuta i uplašena. Pozvali smo policiju koja je izašla na lice mjesta i napravila zapisnik. Poslije toga sam odvela kćerku u ambulantu, ali danas ne radi pedijatar, pa su mi rekli da dođemo sutra. Ne znam šta da radim. Kćerka mi sada spava, ali se požalila da je bole glava, noga i leđa", priča majka pretučene djevojčice za Blic.

Ovim povodom oglasila se i Romska partija čiji je predsjednik Pokrajinskog odbora Sebastijan Kurina najoštrije osudio ovaj incident i okarakterisao ga kao još jedan od primjera nasilja nad pripadnicima romske manjine.

"Pretučena djevojčica ništa nije uradila toj ženi niti je poznaje. Ona je jedno pristojno i vaspitano dijete i potiče iz normalne porodice. Otac joj radi u Austriji i imaju sasvim solidna primanja. Jednostavno, žive kao sav normalan svet", kaže Kurina uz napomenu da od nadležnih očekuje hitnu reakciju i primjerenu kaznu za ženu koja je napala djevojčicu.

"Ako smo mi zaista demokratsko društvo kakvim se predstavljamo, onda očekujemo da su nam svi građani zaštićeni, pogotovo oni najmlađi, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i zahtijevamo od policije da uhapsi i procesuira ženu koja je napala djevojčicu. Ukoliko se to ne desi, spremni smo i da organizujemo demonstracije dokle god se ne kazni ta žena", poručuje Kurina.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.