Tuzla

Direktor i profesori optuženi za "muljanje" pri zapošljavanju u školi

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2021. 11:59

Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv direktora i dva profesora tuzlanske Mješovite srednje saobraćajne škole koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica je podignuta protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle.

Direktor škole Smajić i profesori Delalić i Mehić osumnjičeni su da su u avgustu 2018. godine kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, prilikom provođenja procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, s namjerom da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju.

Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima.

U zapisnik o obavljenim intervjuima unijeli su netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata.

Na osnovu takve liste, direktor škole je donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se navedenim licima izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na pomenuto radno mjesto.

Тагови: