Kragujevac

Dijete (2) otrovano u vrtiću, vaspitačica joj dala da pije rastvor iz flaše

  • 18.09.2019. 21:04

U vrtiću "Naša radost" u Rači kod Kragujevca u utorak se dogodio slučaj trovanja djevojčice (2). Dijete je popilo sredstvo za dezinfekciju "asepsol" koje se nalazilo u plastičnoj flašici vode. Misleći da je voda u njoj, djetetu je vaspitačica dala flašicu da pije. Nedugo poslije uzimanja gutljaja, dijete je počelo da povraća.

Neznajući šta se djetetu dogodilo, iz vrtića su pozvali majku da dođe po nju. Međutim, u Domu zdravlja u Rači ljekaru su bili čudni simptomi, pa je zatražio da dijete bude prebačeno u bolnicu u Kragujevcu.

"Na pola puta ka bolnici, vaspitačica je pozvala moju kćerku i rekla da je dijete popilo "asepsol" koji je bio na stolu u flašici vode. Čim su stigli u Kragujevac, preduzete su mjere i dijete je zbrinuto na Odeljenju pedijatrije, a potom je prebačeno na Intenzivnu njegu. Kako je ljekar opisao mojoj kćerki, dijete je dobro, ali su narednih 48 sati bitni u praćenju zdravstvenog stanja", ispričao je za Blic Tomislav Veljković, djeda djeteta koje se otrovalo.

Majka Jelena Radovanović kaže da je poziv iz vrtića dobila dok je bila na poslu. Vaspitačica joj je rekla da je dijete popilo vodu i da je onda počelo da se guši i povraća.

PREKO TELEFONA SAM ČULA DIJETE KAKO VRIŠTI

"Čula sam u hodniku dijete kako vrišti i vaspitačicu koja je bila potresena. Otišla sam odmah u vrtić i vidjela svoje dijete kojem nije dobro. Vaspitačica mi je pokazala tu flašicu koja je bila na stočiću na kome se inače drži voda za malu djecu. Ali, nismo znali šta je bilo u njoj. Krenuli smo kući, ali dijete je konstantno plakalo i povraćalo neku sluz", priča majka.

Prema riječima majke, vaspitačica je bila veoma prisebna i kada je ustanovila da je u flašici umjesto vode "asepsol", odmah je pozvala i rekla šta je ustvari bio uzrok lošeg zdravstvenog stanja deteta.

"Djevojčici je curila neka providna sluz i povraćala je više puta. Da nisam znala uzrok, dijete bi i dalje bilo u bolnici na otkrivanju simptoma, što je moglo da bude veoma opasno, jer je vreme bilo najbitniji faktor", kaže majka.

POLICIJA VEĆ ZNA KO JE NA STO STAVIO "ASEPSOL"

Međutim, postavlja se pitanje, šta će sredstvo za dezinfekciju podova u flašici koja je imala etiketu vode na sebi? Jelena Radovanović kaže da vaspitačica nije znala šta se nalazi u flašici.

"U policiji sam saznala da već imaju informacije ko je na sto stavio "asepsol", rekla nam je Jelena Radovanović.

Inače, Rača ima dugogodišnji problem sa vodosnabdjevanjem i vrlo često se dešava da se voda koristi iz flaša. "Asepsol" je sredstvo za dezinfekciju i dezodoraciju vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i za dezinfekciju površina i klima uređaja.

ODGOVORNI ĆE SNOSITI POSLJEDICE

Ljubina Jevtić, direktorka vrtića "Naša radost" iz Rače kaže za Blic Da je pokrenut disciplinski postupak i da su svi nadležni organi upoznati sa slučajem.

"Odgovornost zaposlenih će se utvrditi  kroz istragu i oni će snositi određene posljedice u skladu sa zakonom", kaže Jevtić.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.