Beograd

Detalji stravičnog požara: Neispravna grijalica šestoro odvela u smrt

  • 23.03.2020. 20:32

Šta je izazvalo stravični požar na Novom Beogradu usljed kojeg je preminulo šest osoba, biće poznato u narednim danima.

Kako saznaje Blic, istraga u ovom trenutku ukazuje da je požar izbio u stanu nepokretne osobe koja je jedna od žrtava jezive stihije.

Ova list piše da, iako se u prvim satima nakon tragičnog požara na Novom Beogradu sumnjalo da je požar izazvala cigareta, istraga je krenula u drugom pravcu. Naime, kako se sumnja, požar je najvjerovatnije izazvala neispravna grijalica u stanu osobe koja je jedna od žrtava tragedije - na sedmom spratu, da bi se zatim proširio na druge spratove

U pitanju je stan žrtve koja još uvijek nije identifikovana jer je tijelo ugljenisano. Sumnja se da je žrtva muškarac koji je nepokretan, kaže izvor lista upoznat sa slučajem.

U nesvakidašnjoj vatrenoj stihiji usred dana na Novom Beogradu pored njega stradali su Zoran (52), Ljiljana (51) i Aleksandar S. (26), kao i Aleksandar (47) i Marija (45) N. sa posljednjeg sprata zgrade koji su se ugušili od dima.

Dežurni zamjenik Višeg javnog tužilaštva dao je nalog da se obavi obdukcija sa toksikologijom kako bi se za ostale žrtve utvrdio tačan uzrok smrti.

Tokom jučerašnjeg dana stanari zgrade u kojoj je izbio požar iznosili su svoje lične stvari iz stanova. Kako su ispričali reporterima, odlaze privremeno iz zgrade jer u zgradi nema struje. O žrtvama i detaljima požara niko nije želio da razgovara.

Kako su nakon tragedije ispričali, iz sna su ih probudili miris paljevine i vriska.

"Probudio sam majku i zajedno smo istrčali u dvorište. Gledao sam kako se širi vatra iz susednog stana i zahvata onaj iznad. Na ulici, zbog policijskog časa, nije bilo nikoga",  prepričao je ranije Uroš, stanar iz zgrade u kojoj je izbio požar.

On je ispričao da u strahu niko nije znao šta se dešava i da je izgorio stan sa kojim dijeli zid.

"O muškarcu za kojeg se sumnja da je stradao zna samo da je imao težak život, da je izgubio sina i da su on i majka bili u teškoj finansijskoj situaciji. Svi smo ga poznavali, donosili smo im namirnice", rekao je Uroš.

Branko, još jedan evakuisani stanar, rekao je da je video plamen kroz prozor.

"Kada sam video vatru, odmah sam zvao druga da ga probudim",  rekao je on i dodao da je čuo zvukove pucanja stakla, vriske i plača djece.

Saučešće porodicama

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović apelovao je danas na građane, povodom požara na Novom Beogradu, da povedu računa o situacijama koje mogu da izazovu požar. Majstorović je, pored izraza dubokog saučešća sugrađanima koji su izgubili svoje bližnje, poručio da se mora više povesti računa o situacijama koje mogu da izazovu požar.

"Svi naši apeli idu da je to nešto što može doneti velike materijalne štete, ali nažalost, ovoga puta smo imali i šest ljudskih žrtava", kazao je on.

Za 24 sata još dvoje mrtvih

Inače, nepuna 24 sata od ove tragedije dogodila su se još dva požara u kojem su nastradale dvije osobe.

Prvi požar dogodio se u noći između subote i nedjelje oko 23.30 u Ulici porodice Nešić u Sremčici kada je izbio požar u pomoćnom objektu. Po lokalizaciji požara zatečeno je telo N. N. osobe.

Sedam sati kasnije, u nedelju ujutru oko 7.45 je izbio požar i u prizemnoj kući u Ulici školska 8.

"Pronađeno je beživotno telo u sobi od 20 metara kvadratnih koja je izgorela. Požar je gasilo jedno vozilo za tri vatrogasca iz VSJ 'Železnik', kao i navalno vozilo i cisterna sa osam vatrogasaca iz VSJ 'Košutnjak'', kažu iz MUP-a Srbije.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.