Detalji policijske istrage računarske prevare: Ojadili preduzeće iz Trebinja za 17.000 KM

  • 30.04.2020. 07:28

Policija istražuje računarsku prevaru kojom je preduzeće iz Trebinja ostalo bez više od 17.000 KM koje su nepoznati hakeri preusmjerili na svoje račune, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prevara je počinjena tako što su hakeri presreli i-mejl komunikaciju trebinjskog preduzeća sa poslovnim partnerom te su izmijenili instrukcije za plaćanje usluga i robe.

"Trebinjsko preduzeće je poslovnom partneru isporučilo robu, a putem i-mejla je dogovoren način plaćanja u kome je bio naveden i broj računa na koji je potrebno uplatiti novac. Međutim, hakeri su, nakon što su upali u računarski sistem firme iz Trebinja, promijenili određene podatke i umjesto žiro računa trebinjske firme ostavili svoj i poslali novi i-mejl njihovom poslovnom partneru s novom instrukcijom za plaćanje", pojasnio je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su hakeri u tom i-mejlu koristili logo i podatke trebinjske firme i naveli da je došlo do određenih promjena u broju žiro računa te da šalju novi.

"Poslovni partneri firme iz Trebinja nisu ništa posumnjali jer je i-mejl poslat sa podacima firme s kojom su poslovali pa su na novi žiro račun uplatili 8.750 evra. Tako je novac umjesto na račune firme iz Trebinja legao na hakerske račune", kazao je naš izvor.

Prema njegovim riječima, nadležni u firmi u Trebinju to su otkrili tek nedavno kada su provjeravali i-mejlove i račune te je slučaj prijavljen policiji. Navodno se sve desilo u posljednjih 20 dana.

U Policijskoj upravi Trebinje kazali su da je ovaj slučaj okarakterisan kao prevara i neovlašćeni pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

"Policiji je prijavljeno da je jedno ili više nepoznatih lica neovlašćeno pristupilo i-mejl nalogu jednog privrednog subjekta sa područja Trebinja. U prijavi je navedeno da su ta lica navela poslovne partnere privrednog subjekta da, umjesto na njihov, 8.750 evra isplate na tuđi račun", saopštila je policija.

Istakli su da s ciljem zaštite istrage ne mogu da otkrivaju detalje ove prevare niti naziv prevarenog preduzeća iz Trebinja.

Ranije prevare

U posljednje vrijeme u Republici Srpskoj je zabilježeno više računarskih prevara firmi. U policiji Srpske su pojasnili da je masovnija upotreba interneta dovela do rasta broja prevara u virtuelnom svijetu. Istakli su da se mahom radi o iznudama, ucjenama i prevarama presretanjem i-mejl prepiski preduzeća iz RS i njihovih partnera iz inostranstva. Posljednji slučaj zabilježen je u Tesliću, gdje je jedna firma ostala bez 56.000 KM. Za tu prevaru osumnjičena je državljanka Gane i Holandije koja je hakovala račun teslićkog preduzeća te uplatu poslovnog partnera iz Italije preusmjerila na svoj račun.