Detalji hapšenja Šakića: Kao da nije bjegunac došao na granicu

  • 25.05.2020. 19:00

Siniša Šakić pješke je došao na granični prelaz Donja Gradina iz pravca Hrvatske. Kao da nije bjegunac za kojim je raspisana potjernica zbog sumnje na umiješanost u ubistvo, predaje pasoš na graničnoj kontroli kojoj, nakon skeniranja putnog dokumenta, odmah postaje jasno o kome je riječ. 

U skladu sa procedurama automatski je uhapšen. Nije se opirao, saznaje ATV. Nezvanično, skrivao se na području Gospića u Hrvatskoj.

Sve se odigralo na graničnom prelazu, jutros oko deset sati. Za Sinišom Šakićem, potjernica je raspisana dan nakon ubistva Slaviše Ćuluma. 

Komandir jedinice Granične policije u Gradišci, u čijoj je nadležnosti prelaz Donja Gradina, za ATV je potvrdio da je Šakić uhapšen nakon redovne pasoške kontrole koja je pokazala da je Uprava za teški i organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske za njim raspisao potjernicu 16. maja. Sa Gradine je, nakon završene procedure na tom prelazu, prebačen u Gradišku. 

"Lice je uz sve bezbjedonosne mjere dopraćeno do sjedišta Jedinice granične policije Gradiška gdje je kontaktiran organ koji je raspsiao potragu. I u 13.30 minuta predato je službenicima MUP RS na dalje postupanje", kaže Igor Kajtez, komandir Jedinice granične policije Gradiška.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz MUP-a Srpske. Oglasili su se i iz Republičkog javnog tužilaštva.

"Procedura je takva da  se lice zadržava u MUP-u, odnosno policiji 24 časa, gdje će biti ispitano od strane policije, a tek nakon toga će biti upućen u Tužilštvo. Znači, 24 časa od predaje ako bude osnova, trebao bi biti predat Tužilaštu", kaže Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilatva Republike Srpske.

MUP Republike Srpske je 16. maja raspisao potjernicu za dva lica koja se direktno dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela teško ubistvo Slaviše Ćuluma u Dragočaju kod Banjaluke. Jedan od njih je Siniša Šakić. Slaviša Ćulum ubijen je 15. maja iz zasjede na lokalnom seoskom putu u naselju Dragočaj. 

Slaviša Ćulum je, manje od mjesec dana uoči ubistva, izašao iz zatvora u Foči. Izdržavao je 13 i po godina zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila, te oružane pljačke "Procredit banke" 2010 godine. Na dvije godine zatvora osuđen je 2004. godine zbog krađa, a na godinu zbog učešća u pucnjavi. Osuđen je i na tri i po godine zatvora zbog pljačke "NLB Tuzlanske banke" u Čeliću kod Tuzle. Zajedno sa Sinišom Šakićem 2009. je hapšen zbog pokušaja pljačke benzinske pumpe "Čejić petrol" kod Srpca. Iz zatvora je izašao 2010. godine i krajem februara se sukobio sa Šakićem, dotadašnjim prijateljem.

Тагови: