Uzeo taoce pa tražio 200.000 evra

Detalji drame u Patrijaršiji: Mimoišli se otmičar i ambasador

  • 05.07.2019. 14:42

Bivši crkvenjak Hrama Svetog Save Branko L. (42), koji je u srijedu upao u zgradu Patrijaršijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, gdje je držao dva radnika kao taoce tražeći da mu isplate 200.000 evra, umalo nije izazvao međunarodni skandal. 

Kako "Novosti" saznaju, svega nekoliko minuta prije upada osumnjičenog, iz zgrade Patrijaršije izašao je ambasador Indonezije Mohamad Čandra Viđa Juda, koji je prethodno bio na prijemu kod patrijarha i episkopa.

- Samo što je diplomata sa pratnjom izašao, upao je nasilnik sa pištoljem - kaže izvor Novosti. - Bukvalno su ih sekunde dijelile da se ne sretnu.

Srećom, brzom i smirenom reakcijom policajca Zorana Vulovića, niko nije povrijeđen, a osumnjičeni Branko je savladan, razoružan i uhapšen.

- Kada sam uspio da dohvatim pištolj, znao sam da je otmičar moj! Nisam razmišljao o svojoj bezbjednosti, nego samo o tome kako da ga razoružam i zaštitim ljude okolo, patrijarha i dvoje talaca koje je držao. Postupao sam profesionalno, onako kako sam obučen za posao za koji sam i plaćen, da štitim građane Srbije, čemu sam posvetio život - rekao je u četvrtak Vulović.

Inače, zgrada Patrijaršije nije osigurana nijednim načinom obezbjeđenja - nema kamere, alarme, a ni profesionalne čuvare. Na ulazu u sjedište SPC postoji prijavnica, ali u njoj su zaposleni samo trojica muškaraca, koji tu rade već više decenija. Oni imaju ulogu domaćina zgrade i telefonskih sekretara, ali ne i obezbjeđenja.

Nakon incidenta, jedan od njih je kratko rekao:

- Dugo sam ovdje i ne pamtim da se desilo ovako nešto. Hvala bogu da se sve dobro završilo i da niko nije stradao. Ali, trebalo bi uraditi nešto po pitanju obezbjeđenja i radi bolje sigurnosti zaposlenih...

Branko L. je ušao u Patrijaršiju, a potom i u kancelariju broj 4, koja se nalazi na prvom spratu. Uz prijetnju oružjem, natjerao je dvoje radnika da uđu, zajedno sa njim u kancelariju. Zaključao se, a sve se, inače, događalo u prostoriji koja je blizu kabineta patrijarha. U trenutku upada, patrijarh je bio u zgradi i nalazio se na sastanku sa saradnicima.

Po ulasku u zgradu pobjesneli Branko L. krenuo je hodnikom koji vodi do kancelarije na čijim vratima piše "blagajna". Neko iz Patrijaršije ko je video šta se dogodilo, uspio je da pozove policiju i dvije patrole iz PU Stari grad ubrzo su stigle na lice mjesta. Kod uhapšenog koji je visok oko 175 cm, srednje građe i obučen skroz u crno, nađena je "bereta" i sedam metaka, ali nijedan, srećom, nije bio u cijevi.

Inače, osumnjičeni Branko u petak će biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu. On se tereti da je uz prijetnju vatrenim oružjem pokušao da iznudi novac na ime navodnih zasluga u odbrani Srbije!

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина