LIKVIDACIJA ARKANOVIH PRIJATELJA

ĆENTA JE MORAO DA UMRE BAŠ TE NOĆI: Ćaldović izrešetan zajedno sa Cecinom kumom u centru Beograda! KRVAVA PORUKA

  • 12.08.2020. 11:43

Rade Ćaldović Ćenta bio je jedan od najbližih saradnika Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac. Osuđivan je za iznudu novca, ucjene, teško razbojništvo i krađu, a bio je optuživan i za krivično djelo silovanja.

Bio je Arkanov drug iz njemačkih i švedskih dana. Te zime 1997. kad je ubijen, pored njega u automobilu poginula je i Maja Pavić, televizijska voditeljka i kuma Cece Svetlane i Željka Ražnatovića.

Rade Ćenta Ćaldović (47) rođen je na Zvezdari, kao drugo dijete u porodici vozača pri policiji i domaćice. Sredinom šezdesetih porodica se seli u Zemun i tada postaje nerazdvojan drug s Ljubom Zemuncem. Prvi put je uhapšen 1967. zajedno sa njim i Zoranom Milosavljevićem Robijom pod optužbom za silovanje. Zbog nedostatka dokaza Ćaldović i Milosavljević su pušteni na slobodu, a Magaš je osuđen na zatvorsku kaznu.

Početkom sedamdesetih pripada Magaševom klanu, koji je tada brojao desetak članova. U Italiji se bavio oružanim pljačkama, zbog čega je izvesno vrijeme proveo u zatvoru, a njemačka policija ga je početkom osamdesetih teretila za 37 krivičnih djela, ali je zbog nedostatka dokaza uvijek ostajao na slobodi.

U Holandiji se kretao u kockarskim krugovima. Tu se sukobio s vođom jedne crnogorske kriminalne grupe Veljkom Krivokapićem. Krivokapić je od Ćaldovića na kocki izgubio veliku sumu, ali ga je uz prijetnju pištoljem natjerao da mu sve vrati. Nekoliko dana kasnije Crnogorac je ubijen u Beču, a za ubistvo su osumnjičeni Ćaldović, Jusuf Bulić i Ljubomir Magaš, ali su bili nedostupni vlastima.

Ćaldović je uhapšen prilikom reketiranja jednog kockarskog kluba u Njemačkoj i osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora. Nakon ubistva Ljube Zemunca 1986. njemačka policija ga je proglasila za novog „kuma“ jugoslovenskog podzemlja. Protjeran je iz Njemačke 1992. godine, pa se vratio u Beograd, a odatle otišao u Južnoafričku Republiku, u Johanesburg, na duže. Kada se ponovo vratio u Beograd, započeo je poslove u Beogradu i Atini, gdje je otvorio firmu.

Iste godine Rade Ćaldović dovođen je u vezu sa ubistvom Aleksandra Kneleta Kneževića, ubijenog 28. oktobra 1992. godine u beogradskom hotelu „Hajat“. Knežević je malo prije ubistva oteo automobil, luksuzni džip, od Ćaldovićevog zeta Miodraga Miše Cvetinovića. I sam Cvetinović je kasnije optuživan za ovo ubistvo.

Sredinom novembra 1993. godine na Ćaldovića je izvršen neuspjeli atentat. U parkiranoj „ladi“ neposredno pored njegovog „mercedesa“ aktivirana je eksplozivna naprava, ali je Ćaldović prošao samo s lakšim povredama.

Rade Ćaldović Ćenta ubijen je u gluvo doba noći između 14. i 15. februara 1997. u Francuskoj ulici u Beogradu, neposredno nakom izlaska iz noćnog kluba „F6“. Nepoznati ubica ga je kroz bočno staklo izrešetao automatskim oružjem sa prigušivačem dok je sjedeo u svom vozilu. Pored Ćente, ubijena je i njegova dugogodišnja prijateljica Maja Pavić, televizijska voditeljka na Studiju B i TV Pinku, kuma Cece i Željka Ražnatovića.

  • Bio je jedan od najbližih saradnika Ljube Zemunca
  • Ubijen 15. februara 1997. u centru Beograda
  • Dovođen u vezu s ubistvom Aleksandra Kneleta Kneževića
  • Duže vrijeme boravio u Južnoafričkoj Republici

Nije bilo svjedoka, samo je malo kasnije jedan taksista slučajno primjetio izrešetan automobil i stravičan prizor na prednjem sjedištu. Znajući da „beogradske ubice“ u principu čekaju da žrtva ostane sama, pa makar morali da je prate danima, neki poznavaoci podzemlja su iz činjenice da je na Ćentu pucano dok je bio s djevojkom zaključili da je ovaj morao da umre baš te noći... Tri sata nakon što je prošao dan Svetog Valentina.

Na taj dan 1929. u Čikagu se zbio jedan od najkrvavijih mafijaških obračuna, „masakr na dan Svetog Valentina“, u kojem je banda Ala Kaponea ubila sedmoricu suparnika.    

(Kurir)

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија