Poginuo u stravičnoj nesreći na Kozari

Brat poginulog pilota: Nemam više snage ni da plačem, ni da kukam

07:56, 16.12.2020.
"Nemam više snage ni da plačem, ni da kukam..." - jedva čujno kaže Ivica, brat Igora Ivanovića, mladog pilota iz Borče koji je prošle nedjelje poginuo u padu sportskog aviona "Pajper" na području Kozare.

Obdukcija, koja je urađena u Zavodu za sudsku medinicinu Republike Srpske, pokazala je da su pilot Irina P. (31) iz Rumunije i operater Igor Ivanović (34) iz Borče, stradali od višestrukih povreda zadobijenih u padu letjelice, a oba tijela su bila i ugljenisana, jer se nakon pada avion zapalio.

– Lica im nisu bila prepoznatljiva pa je identifikacije urađena na osnovu više parametara – rekao je izvor blizak istrazi.

On dodaje da preliminarni rezultati ukazuju da se avion srušio jer je zakacio stablo, najverovatnije zbog velike magle koja se spustila iznad Kozare.

– Sve ukazuje da su prilikom niskog leta zakačili grane. Avion se nakon toga srušio i zapalio, a udar je bio silovit, jer se letjelica doslovno raspala – kaže sagovornik.

Porodica još ne zna kada će biti sahrana

Kako je za Blic rekao brat poginulog Igora, Ivica Ivanović, tijelo poginulog Igora trebalo je danas da bude transportovano iz Banjaluke u Beograd.

– Za sada nam ništa nisu javili što se nesreće tiče, kako je došlo do nje i ostalo… Kada stigne njegovo tijelo, tek tada bi trebalo da zakažemo sahranu – rekao je Ivica za Blic.

Kako je Ivica još rekao, Igor će biti sahranjen na groblju Zbeg u Borči.

Sudeći po trenutnoj situaciji, kako kaže, on bi na vječni počinak trebalo da bude ispraćen u četvrtak.

– Rekli su mi da su navodno krenuli sa tijelom koje će biti dovezeno kolima, tako da će najverovatnije sahrana biti u četvrtak – kaže Ivica.

On dodaje da su Igorovi i njegovi roditelji loše i da su još u šoku zbog tuge koja ih je zadesila.

– Majka i otac su baš loše. Svi koji nas poznaju su zaprepašćeni i bez teksta i ja sam prvi takav. Nemam snage više ni da plačem ni da kukam, a kamoli da razmišljam. Samo sjedim – kaže Ivica.

Kako su ranije članovi njegove porodice ispričali, kobnom dana, znali su da se na području BiH traži neki avion, ali nisu znali da se baš Igor nalazi u njemu.

– Javili su nam da je on poginuo, ne znamo šta nas je snašlo. Mi smo znali da se traži neki avion, ali nismo ni slutili da je to bio njegov. Sletilo je 12 od 13 aviona, a on je bio baš u njemu – rekao je nakon nesreće kroz suze Igorov otac Sreten.

Podsjećamo, strašna tragedija dogodila se prošlog četvrtka kada su avioni beogradske firme “STS Avijacija”, obavljali vakcinaciju lisica i kojota iz vazduha u BiH.

Sportski avion “Pajper”, u kojem su bili Irina i Igor, nestao je sa radara u 13.10 na području Omarske kod Prijedora.

Nakon 24-časovne potrage, olupina aviona je pronađena u selu Aleksići na Kozari. Uočena su i dva tijela, jedno u avionu, a drugo pored ostataka letjelice.