Poslije saslušanja u SIPI

Braća deportovana iz Njemačke zbog sumnje na terorizam, puštena na slobodu

  • 12.04.2019. 19:08

Agencija za istrage i zaštitu BiH, poslije saslušanja, pustila je na slobodu trojicu državljana BiH koji su deportovani iz Njemačke zbog sumnje na povezanost sa terorizmom.

Kako ATV nezvanično saznaje, tri brata, porijeklom iz Maglaja, privedeni su u Njemačkoj gdje su kratko držani u pritvoru i nakon toga deportovani u BiH. Stigli su juče oko 13 časova avionom iz Diseldorfa. 

Prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, nisu od ranije poznati policiji, a radi se o licima mlađim od 25 godina. 

U SIPA-i ne otkrivaju njihov identiet, ali kažu da su ih ispitali poslije preuzimanja na aerodromu, a zatim pustili na slobodu. Tvrde da nije bilo zakonskog osnova da ostanu u pritvoru. Iz odgovora koji je iz Njemačke stigao ATV-u, reklo bi se da su oni imali dobar razlog da deportuju tri mladića.

"Na osnovu Zakona o boravku, uspjeli smo da deportujemo tri državljanina BiH. Nalog za deportaciju može biti izdat protiv stranaca, na osnovu procjene da postoji opasnost po bezbjednost Njemačke, ili da postoji teroristička prijetnja. Postojeći nalazi vezani za bezbjednost opravdavaju takvu pretpostavku u slučaju državljana BiH", stoji u odgovoru koji je iz Njemačke stigao ATV-u.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, poručio je da je van Sarajeva i da nije upoznat sa detaljima, a njegov zamjenik, Mijo Krešić, nije odgovarao na pozive. 

Ćutali su i u Graničnoj policiji, a nijedna od institucija BiH nije željela da otkrije identitet deportovanih mladića. 

U SIPA-i ne otkrivaju da li će pratiti kretanje mladića dok su na teritoriji BiH, ali poručuju da će preduzimati mjere i radnje iz svoje nadleznosti. 

Njemački mediji prenose da su trojica državljana na teritoriji pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija planirali teroristički napad u ime Islamske države, ali te informacije nisu potvrđene. Interpol traži 19 osoba iz BiH zbog povezanosti sa terorističkim organizacijima. 

Krajem mjeseca, iz Sirije u BiH treba da budu deportovani i Ibro Ćufurović i Abdulah Armin Čurt, borci ISIL-a, koji su trenutno u zarobljeništvu.
 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.