Terorizam

Božiću četiri godine zatvora, Hastoru dvije i po

  • 04.07.2019. 19:14

Šest godina i šest mjeseci zatvora presuda je za pokušaj terorističkog napada, Maksimu Božiću, zvanom Muhamed i Edinu Hastoru, zvanom Amidža. Božić je osuđen na četiri godine, dok je Hastor na dvije i po godine. Sud BiH ih je proglasio krivim da su kao pripadnici selefijskog pokreta u BiH planirali da izvrše terorističke napade na objekte SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanskog kantona, prošle godine. 

Za napad, SIPA je saznala od zaštićenog svjedoka koji je bio ključni za dokazivanje Tužilaštvu, da je u BiH planiran teroristički napad. Maksim Božić - Muhamed tražio je da ostavi i oproštajni video, koji bi zaštićeni svjedok poslije samoubilačkog čina dao u medije. Odbrana priprema žalbu. 

“Svi dokazi koje je danas Sud obrazložio i donio ovakvu presudu nisu dokazali koji bi van svake razumne sumnje dokazali da je Božić Maksim učinio krivično djelo terorizma,“ rekla je Džena Hasanagić, advokat Maksima Božića – Muhameda.

Prilikom hapšenja i pretresa, kod Božića i Hastora pronađen je arsenal naoružanja i eksplozivnih naprava, kao i zastave, video materijali i slike sa porukama ISIL-a. Pri izricanju kazne, Sud je u obzir uzeo i vrijeme provedeno u pritvoru. Božić danas nije prisustvovao izricanju presude, dok je Hastor bio u sudnici.

Maksim Božić zvani Muhamed ostaje u pritvoru, dok je Edin Hastor zvani Amidža od danas na slobodi, ali mu je Sud BiH izrekao mjere zabrane napuštanja BiH.

Zbog toga će Tužilaštvo što prije uložiti žalbu. Prvostepena presuda je, kažu, blaga, i zato će tražiti izricanje strože kazne. 

“U Tužilaštvu BiH nismo zadovoljni visinom izrečene kazne, te ćemo kad dobijemo pisani otpravak presude uložiti žalbu na prvostepenu presudu i tražiti izricanje strožijih kazni za dvojicu optuženih, jer radi se o veoma teškim kaznenim dijelima terorizma,“ kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Optužnica protiv Božica i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu. U narednih 15 dana znaće se da li će biti usvojene žalbe odbrane, ali i Tužilaštva.