Osnovni sud u Banjoj Luci

Bombaš Željko Stevanović ostaje na liječenju 

16:55, 01.03.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Željko Stevanović (55) iz Banje Luke, koji je 12. marta 2014. godine bombom ubio vozača gradskog autobusa Boru Topića (55), još će godinu ostati na liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu. 

Tako je odlučio Osnovni sud u Banjoj Luci nakon što je detaljno analizirao nalaze koje su im dostavila čak tri tima vještaka psihijatrijske struke.

Okružni sud u Banjoj Luci je u junu 2014. godine Stevanovića proglasio krivim, te da je u neuračunljivom stanju 13. marta 2014. godine u autobus "Autoprevoza" ubacio ručnu bombu. U eksploziji je poginuo vozač Boro Topić, kome je bomba pala u krilo, a lakše su povrijeđeni putnici Goran Pećanac i Ivan Ivanović.

U presudi je navedeno da Stevanović boluje od paranoidne šizofrenije i budući da nije mogao shvatiti posljedice djela, nije mu se mogla izreći zatvorska kazna. Umjesto u zatvor, upućen je na obavezno liječenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi i ta mjera mu je svakih godinu produžavana.

Nakon zločina Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 sati, a za njim je organizirana jedna od najvećih policijskih potraga u BiH.