Na prijedlog MUP-a Srpske

Blokirana imovina vrijedna 1,942 miliona KM

  • 30.09.2020. 12:26

Osnovni sud u Banjaluci je po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske donio je 14.09.2020. godine Rješenje na osnovu koga je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrana vlasniku ili drugom licu na koje je imovina prenesena da otuđi, sakrije, optereti ili raspolaže sa pokretnom imovinom u vlasništvu I.A. ukupne vrijednosti 1.942.300 KM.

ATV nezvanično saznaje da je blokirana imovina u vlasništvu Ibrahima Agića.

Sudskim rješenjem obuhvaćeno je: 

- novac u "Intesa San Paolo" banci u iznosu od 263.379,73 KM i 1.643,27 €, vlasništvo osumnjičenog I.A.,

- 406.668 obveznica Republike Srpske za verifikovanu staru deviznu štednju emitenta RS - Ministarstvo finansija,

- 1.269.053,95 obveznica Republike Srpske po materijalnoj i nematerijalnoj ratnoj šteti emitenta RS - Ministarstvo finansija.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je 14.05.2020. godine podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci izvještaj protiv I.A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Prevara" i "Nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrijednosti".

Lice se sumnjiči da je u periodu od 2012. do 2019. godine vršio neovlašteno posredovanje pri kupoprodaji hartija od vrijednosti, tako što je stupao u kontakt sa licima koja su posjedovala obveznice stare devizne štednje ili stekli prava po osnovu materijalne ili nematerijalne ratne odštete, te u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi dovodio ih u zabludu prikrivajući činjenice o stvarnoj vrijednosti hartije od vrijednosti koju posjeduju. 

Od istih je takođe zahtjevao potpisivanje ugovora o prodaji HOV-i, te otvaranje transakcionog računa u banci i punomoći kojom lično može raspolagati sredstvima njihovih računa, a zatim, nakon prodaje hartije od vrijednosti po tržišnoj cijeni, davao im iznose novce uglavnom "na ruke" umanjen za dio koji je za sebe prisvajao u različitim iznosima, a da za takvo posredovanje nije imao ovlaštenje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske koja je nadležna institucija da izdaje dozvolu ovlaštenim posrednicima.

Na ovaj način za sebe je ostvario protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 400.000,00 KM.

Paraleno sa krivičnom istragom, a na osnovu naredbe OJT Banja Luka vođena je i finansijska istraga, gdje je nakon sprovedene finansijske istrage, utvrđeno da I.A. i treća sa njim povezana lica  posjeduju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela s obzirom da nesrazmjera između zakonitih prihoda i troškova i imovine koju posjeduju iznosi - 3,533,442,34 KM. 

U Izvještaju o finansijskoj istrazi Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske koji je podnesen OJT Banja Luka, predloženo je da se u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske, izreknu privremene mjere obezbjeđenja imovine u vlasništvu.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.