Osuđen na godinu dana zatvora

Blagajnik Lutrije BiH prevario invalida za dobitni listić "Binga"

  • 29.04.2019. 18:52

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je presudu kojom je Osmana Imamovića iz Busovače osudio na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

On je proglašen krivim da je 31. maja 2016. godine, kao blagajnik u poslovnici Lutrije BiH u TC Fis u Vitezu, pokušao prevariti stopostotnog invalida Franju Jurčevića, koji je došao u njegovu poslovnicu  kako bi izvršio provjeru dobitka i predao mu potvrdu o uplati za TV Bingo.

Kako je navedeno u presudi, kada je izvršio provjeru listića potvrde o uplati i ustanovio da se radi o dobitnom listiću Bingo Plus u iznosu od 93.000 KM, postupio je tako što nije oštećenom Jurčević Franji saopštio da je listić dobitni i da se treba javiti u sjedište priređivača Lutrije BIH radi isplate dobitka Bingo Plus, već je u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist navedeni listić potvrde o uplati zadržao za sebe.

Oštećenom je saopštio da listić nije dobitni, pa u namjeri da izvrši naplatu dobitka, a znajući da kao uposlenik Lutrije BiH ne može izvršiti naplatu dobitka Bingo Plus sa šest pogodaka u sjedištu priređivača, dobitni listić je predao svojoj sestri.

Ona je, međutim, umjesto da izvrši naplatu, listić predala službenoj osobi u Policijskoj stanici Fojnica, nakon čega je listić o potvrdi uplate TV Binga vraćen oštećenom Jurčeviću.

"Optuženi je, kao odgovorna osoba iskorištavanjem službenog položaja pokušao pribaviti imovinsku korist u iznosu preko 50.000 KM, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja", navedeno je u presudi.

Osim kazne zatvora, optuženi je dužan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka.

Oštećena Lutrija BiH d.o.o. Sarajevo se sa imovinsko pravnim zahtjevom za naknadu štete upućuje na parnični postupak u cijelosti.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)