Banjaluka

Bivšim specijalcima i saučesniku 40 godina robije za krađu 617.000 maraka

  • 22.07.2019. 15:51

Okružni sud u Banjaluci osudio je danas bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od deset i po godina, dok je Banda osuđen na nešto blažu kaznu od osam i po godina zatvora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih specijalaca bila je što su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, pa umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je pljačkali.

Presudom su obavezani da vrate 540.000 maraka, a to je dio ukradenog novca, od ukupno 617.000 KM, za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Jadranka Ivanović, advokat optuženih, izjavila je da je suđenje bilo nepravično.
– Uputićemo žalbu Vrhovnom sudu zbog grubog kršenja prava na pravično suđenje i kršenja zabrane preinačenja na gore, jer je upravo zahvaljujući žalbama optuženih sud nadomještao ranije presude – navela je Ivanovićeva.

Okružni sud u Banjaluci je produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima. Inače, optuženi su do danas premašili sve rekorde kada je u pitanju pritvor, jer su u njemu od od januara 2016. Suđenje bivšim specijalcima MUP RS ostaće upamćeno i kao jedno od najdužih postupaka od reforme pravosuđa u Srpskoj. Naime, današnja presuda je ujedno bila treća osuđujuća presuda za bivše specijalce koju je od 2017. objavio banjalučki Okružni sud.

Prva presuda optuženima bila je u maju 2017, kada su Malić i saučesnici zbog istog krivičnog djela osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda bio osuđen na 9 godina.

Nakon žalbi advokata odbrane, Vrhovni sud RS je u februaru 2018. ukinuo te presude i suđenje vratio na početak. U ponovljenom postupku optuženima je “skinuto” po pola godine od ranije izrečenih kazni, ali ni taj postupak nije bio po odredbama ZKP, pa je Vrhovni sud RS u septembru prošle godine ponovo ukinuo presude i ovog puta naredio novom sudskom vijeću da sprovede čitav postupak od početka.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок