Tužilaštvo BiH ima nove dokaze

Bisera Turković opstruiše istragu u aferi "Diploma"

  • Извор: Аваз
  • 14.07.2021. 12:31

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je juče od Suda BiH produženje pritvora za uhapšenog Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH). Prcić je uhapšen 18. juna i nalazi se u pritvoru u Vojkovićima. 

Vještačena oprema


Tužilaštvo BiH traži da mu se pritvor produži za još dva mjeseca, a na osnovu novih dokaza do kojih je došlo tokom istrage. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanja diplome Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH.

Avaz saznaje da je osnovana sumnja još veća, jer u serverima Američkog univerziteta u BiH, koji su bili sakriveni u jednoj vikendici u Semizovcu, nije pronađen dokaz da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove. Riječ je o diplomi koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OBA-e kako bi dobio drugi mandat.

U dokazima Tužilaštva, a nakon vještačenja pronađenih servera, na kojima je pohranjen kompletan studentski informacioni sistem, sa svim podacima o studentima, profesorima i lokacijama na kojima studenti žive, uopće nema Mehmedagićevog imena.

- Među nešto više od 20 studenata Pravnog fakulteta, u informacionom sistemu Američkog univerziteta u BiH ne nalazi se ime Osmana Mehmedagića - navedeno je u informaciji koja je proslijeđena i Sudu BiH.

Osim toga, Tužilaštvo BiH je u aferi „Diploma“ proširilo istragu, jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identifikovana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića. Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) već mjesec opstruiše istragu.

Tužioci vjeruju da je Pekić s falsifikovanom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVPBiH.

Ignorišu tužioca


Tužilaštvo smatra da korištenje falsifikovane diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“.

Međutim, indikativno je to da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković odbijaju mjesecima dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopije. Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i ne žele dostaviti tražene podatke.

Nema diplome u dosjeu


Kada je u pitanju personalni dosje Mehmedagića, koji je naredbom Suda BiH oduzet prošle sedmice iz prostorija OSA-e, utvrđeno je da se u njemu ne nalazi diploma Američkog univerziteta. Uvidom u dosje utvrđeno je da ova diploma nikada nije bila uložena u spis.

Šokantno je i to da Mehmedagić prilikom ispunjavanja sigurnosnog upitnika nije naveo da ima bilo kakvu drugu diplomu visoke stručne spreme, osim diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci, koja mu je poništena 2019. godine.
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)