NIš

Beba Tara bez majke otišla kući: Smrt porodilje i dalje enigma

  • 01.09.2020. 20:12

- Pomješana su nam osjećanja, i srećni smo i tužni. Srećni jer novorođena kćerkica izlazi danas iz porodilišta, a velika je tuga jer nema Dragane sa nama već nedjelju dana - kaže Boris Savić, suprug Dragane Savić (34) koja je preminula usljed iskrvarenja nakon porođaja u Kliničkom centru u Nišu u noći između 23. i 24.avgusta.

Poslije osam dana, djevojčica koja je rođena sa nešto više od dva kilograma , koja je po želji starije sestre dobila ime Tara, danas je izašla iz porodilišta. Boris je po kćerkicu doša u pratnji starije kćerke Jane, kao i najuže rodbine preminule supruge.

- Beba je super, sve je u redu, sada ima 2.110 grama. U čuvanju Tare će pomagati bake i njena sestra - rekao je Boris za Blic.

Boris kaže da poslije osam dana od Draganine smrti još ne znaju šta se desilo i sve okolnosti pod kojima je Dragana preminula.

- Otišla je zdrava i prava na porođaj, ništa joj nije smetalo, do zadnjeg minuta smo se dopisivali - prisjeća se Boris večeri tokom koje nije ni slutio da će ga ujturu sačekati najstrašnija vijest i nastavlja: Prije nego smo pošli, rekla bi da joj nije bilo dobro, vidjelo bi se da je bilo nekog krvarenja, morala bi neke simptome da ima. Ne mogu samo da kažu - problem sa zgrušavanjem krvi. Zbog čega se to unutra desilo? Šta je uzrok? Od 14 do 19 časova imali su pet sati, da urade testove na trombozu pre porođaja, ako tog nalaza nije bilo u dokumentaciji. Ili do 22 časa kada mi je napisala „krv je na sve strane oko mene“.

Ako je falio nalaz za trombozu iz nekog razloga, mogli su to da odrade u bolnici. To je opet njihov propust. Žena živa zdrava i prava otišla. Ako je samo taj jedan dokument falio, i to su mogli da provjere. Morali su dodatne analize da odrade prije porođaja - smatra Boris kometnarišući i to što su ljekari nakon smrti njegove supruge rekli da je za nijih čitav ovaj slučaj "egigma". On kaže da su mu dali potvrdu u porodilištu da potpiše da je Dragana porođena u 34, 35 nedelji, što nije istina, zbog čega nije želio da parafira takav dokument.

- To je sedmi, osmi mjesec, i tu se stvarno stvaraju komplikacije prilikom porođaja. Dragani je termin bio 1. septembar, što je 38, 39. nedjelja. Ja sam rekao da neću da potpišem da je porođaj bio u 34. nedjelji kad to nije tačno. Mogu i doklumentaciju da donesem od doktorke koja joj je vodila trudnoću. Sve ima dokumentovano da je termin bio 1. septembar. Pošto sam bio uporan, promijenili su potvrdu pa sam tek to potpisao - kaže Boris.

Prema njegovim riječima, sačekaće rezultate obdukcije nakon čega će sa advokatom odlučiti o daljim koracima.

Direktor GAK dr Bojan Lukić rekao je nakon što je Dragana preminula da je nakon porođaja koji je protekao potpuno uredno „osim što je bio četiri do pet nedjelja prije termina“, kod porodilje došlo do popuštanja njenog sistema za koagulaciju i ona je stradala od iskarvarenja uprkos svim preduzetim mjerama.

Dr Lukić je rekao da se čekaju nalazi sa obdukcije da bi komisija Kliničkog centra za provjeru kvaliteta stručnog rada mnogla da da svoje mišljenje i da do tada se ne može reći ništa više. On je rekao da je porodilja po svim nalazima bila zdrava i da ništa nije ulazivalo da od bilo čega boluje, a pogotovo od poremećaja koagulacije, te da je i za njega „enigma šta se dešavalo“.

Dragana se suprugu preko telefona žalila da je sva u krvi, ali porodica nije mogao da pretpostavi šta će uslijediti, pogotovo jer je svo to vrijeme bila u bolnici. Nesrećna žena na kraju je praktično iskrvarila na smrt.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)