Derventa

Beba ostavljena u korpi, policija pronašla majku

  • 24.01.2020. 18:48

Dječak star oko mjesec dana, obučen i ušuškan u dekice pronađen je jutros u Derventi. Dječiju korpu na betonu, dok je dolazila na posao, vidjela je Mirjana Jeftić, koja čisti obližnji kafić.U prvi mah je pomislila da je ostala od dječije igre. 

"Momak mi kuca i na vrata i kaže gospođo jesi li vidjeli, jesam vidjela ali da spustim torbu prišli smo korpi dijete pišti. Ružno, jezivo, plač tog djeteta, stvarno katastrofa, mislila sam da ga uzmem u ruke, ali znam da ne smijem dok ne dođe policija i sve , hladno je“, kaže Mirjana Jeftić. 

Ostala je uz korpu i sačekala policiju. Stigli s uza dva minuta i bebu unijeli u toplo vozilo. 

Čuvar kafića objekat je napustio oko 5, i tada, priča nam konobar, korpe nije bilo. Mirjana je stigla pola sata kasnije, tako da beba nije dugo boravila na hladnoći. To su ustanovili i na dobojskoj pedijateriji gdje je dječak zbrinut.

"Za sada nema nekih zdravstvenih problema, dijete je bilo dobro obučeno uhranjeno, nije bilo pothlađeno“, kaže dr Miroslav Jović, načelnik odjeljenja pedijatrije JU Bolnica Sveti Apostol Luka Doboj. 

Prijava da je ostavljeno,  policiji je stigla 15 do 6. Nakon što su zbrinuli bebu, nije im trebalo mnogo da pronađu  majku. 

"Postupajući po prijavi policijski službenici su u roku od 2 sata pronašli i identifikovali lice inicala V.N iz Dervente, za koje postoji osnov sumnje da je izvršilo navedeno krivično djelo o svemu je obaviješteno nadležno tužilaštvo“, kaže Dragana Kerkez, portparol PU Doboj. 

Djelo je okvalifikovano kao napuštanje djeteta. Predviđena je novčana ili kazna zatvora do 3 godine.

- "Nenormalno, ostaviti ovdje dijete da psi poredu, ne znam“. 
- "Tu nema komentara, ne znam kako o čemu razmišlja kad ostavi tako dijete“, kažu građani.

Nezvanično, majka je ostavila bebu ne bi li je našao neko ko će o njoj bolje da brine. Navodno je rekla i da dva dana nisu imali šta da jedu. U Centru za socijalni rad, kažu da nije njhov korisnik, pomoć nije tražila, a primala je materinski dodatak.

"Ona ima određne tjelesne smetnje u smislu deformiteta lica, ona je radno sposobna, ona ima fizički je potpuno sposobna i za rad i da se brine o djeci“, kaže Maja Popović, direktorica Centra za socijalni rad Derventa.

O daljem postupanju naknadno će odlučivati. Majka ima još jednog dječaka, On kažu u Centru, trenutno boravi od bake. Ostavljeni dječak do ponedjeljka će biti na dobojskoj pedijatriji.