Advokatska komora Republike Srpske zabrinuta

Banjalučanin napao advokata iz Dervente

  • 09.03.2021.14:25

Advokatska komora RS saopštila je danas da su veoma zabrinuti zbog grubog napada na advokata Dejana Bijelića, koji se dogodio 5. marta u njegovoj kancelariji u ovom gradu.

z Policijske uprave Derventa su potvrdili da su uhapsili I.L. iz Banjaluke, zbog sumnje da je istog dana u Derventi izvršio krivično djelo iznuda i nasilničko ponašanje.

"Osumnjičen je da je navedenog dana došao do jedne advokatske kancelarije u Derventi kojom prilikom je advokatu uputio verbalne prijetnje, a potom mu tražio određeni iznos novca. Zbog osjećaja straha i ugroženosti za svoj život advokat je pristao, te putem do bankomata, prolazeći pored Policijske stanice Derventa, imao je namjeru da uđe u Policijsku stanicu i da zatraži pomoć, na šta mu je I.L. zadao više udaraca rukama i nogama, a u čijem daljem napadu je spriječen od strane policijskih službenika," saopšteno je iz PU Doboj.

Izvršen je pretres stana i drugih prostorija u Derventi koje koristi osumnjičeni , a on je uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj i određen mu je pritvor.

“Osuđujemo napade i svaki vid fizičkog ili bil,o kakvog drugog nasilja protiv advokata ili bilo kojeg drugog građanina Republike Srpske čime se ugrožavaju njihova prava, dobra i pravo advokata na profesionalan, nezavisan i nepristrasan rad”, istakli su u Advokatskoj komori RS.

Pozvali su policiju i tužilaštvo da hitno preduzmu sve mjere u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja.

“Smatramo da se potpunom, djelotvornom i efikasnom istragom i izricanjem najstrože sankcije, šalje snažna poruka advokatima i građanima da je bilo kakav napad na advokatze nedopustiv i da ne može proći nekažnjeno”, poručili su iz komore, te ocijenili da se napad na advojkate može smatrati napadom na pravosuđe Republike Srpske.

Danas smo kontaktirali i napadnutog advokata, kako bismo čuli okolnosti ovog događaja, a Bijelić je istakao da može razgovarati tek nakon desetak minuta, ali se više nije javljao na telefon.

(Mondo)