Tužilaštvo BiH

"Balkanski kartel": Izvršeni pretresi na ukupno 28 lokacija

  • 10.07.2019. 13:23

U okviru međunarodne operacije u borbi protiv pranja novca, koja je izvedena u koordinaciji sa Agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima /Evrodžast/, realizovani su pretresi na ukupno 28 lokacija, kuća, stanova i preduzeća, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju je precizirano da tužioci iz pet zemalja uključenih u istragu dogovaraju dalje aktivnosti na procesuiranju lica osumnjičenih za pranje novca. 

U međunarodnoj akciji, u kojoj je učestvovala i BiH, predstavnici tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje lica osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika. 

Međunarodna mreža lica osumnjičenih za pranje novca identifikovana je radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i BiH, uz pomoć i saradnju Evrodžasta i Evropola. 

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je juče istovremeno realizovana u svih pet zemalja, a od čega je dio aktivnosti realizovan u BiH u okviru operacije "Balkanski kartel". 

Prilikom izvođenja akcije u svim zemljama izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu. 

Predstavnici tužilaštava i agencija za sprovođenje zakona iz zemalja koje su učestvovale u akciji u Hagu dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu.