Osuđena četvorica Dobojlija  

Automobilom udarili poznanika, pretukli ga i opljačkali

10:57, 13.12.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Okružni sud u Doboju osudio je Eldina Ahmetovića Sprečaka, Dejana Međedovića, Zorana Mihajlovića i Dragana Panzalovića na ukupno 10 godina zatvora za razbojništvo, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

Kako se navodi u presudi, u jutarnjim satima 25. marta ove godine Ahmetović Sprečak, njegov maloljetni brat i oštećeni Osman I. vozili su se audijem kroz Doboj, da bi im se potom ispred zgrade Doma penzionera pridružili Međedović, Mihajlović i Panzalović. Na raskrsnici u mjestu Prisade maloljetnik je zaustavio vozilo, izašli su iz njega i opkolili Osmana. U presudi se navodi kako je četvorka bila smanjenje uračunjivosti jer su prethodno konzumirali alkohol i drogu.

Oštećenom su naredili da skine patike, a Međedović ga je uhvatio rukama oko vrata i oborio na zemlju. Skinuo je patike i potom počeo bježati. Stao je pred jednu kuću i počeo lupati na vrata kako bi se zaštitio. Sprečak, Međedović, Mihajlović i Panzalović ušli su u vozilo i prošli pored kuće, zaustavili se i krenuli prema oštećenom. Osman je počeo ponovo bježati, a maloljetni vozač ga je pratio automobilom i udario prednjim lijevim dijelom. Od siline udara Osman je pao na zemlju i zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu preloma lijeve butne kosti, ranu, krvni podliv lijeve natkoljenice i druge povrede. 

Ubacili su ga u gepek i počeli se dalje voziti. Sprečak je razbio staklo koje se nalazilo iznad oštećenog. Nakon određenog vremena zaustavili su vozilo i izbacili oštećenog, vratili se u vozilo i ponovo vratili na mjesto gdje je oštećeni ležao, a Sprečak je, držeći neutvrđeni predmet, udario oštećenog šakom u potiljak i tražio da mu da sve iz džepova. Osman mu je dao novčanik u kojem je bilo između četiri i pet KM i mobilni telefon Samsung S3. Također, uzeli su i njegovo vozilo.

Sprečak je osuđen na šest godina zatvora za razbojništvo i nanošenje teških povreda, Međedović i Mihajlović na godinu i šest mjeseci, a Panzalović na godinu zatvora za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

Sprečaku se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 9. aprila ove godine, a svi se oslobađaju plaćanja troškova suđenja.