Nezapamćen pokušaj šverca na Gradini

Autobus crnogorskih tablica tajno prevozio testove za koronu

15:54, 15.10.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Carinici se često susreću sa pitanjem koja roba se najčešće krijumčari, a odgovor je uvijek isti: ona za kojom u datom trenutku postoji pojačana potražnja. 

U prilog tome da krijumčari prate društvena kretanja sa isključivom namjerom da ostvare profit, govori i do sada nezabilježen pokušaj šverca testova za Kovid-19 koji su carinici u saradnji sa policijom osujetili 14. oktobra na graničnom prelazu Gradina.

Neprijavljeni testovi za Kovid-19 otkriveni su kada se za kontrolu na ulazu u zemlju prijavio autobus crnogorskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Istanbul-Rožaje.

Vozači i putnici su carinicima rekli da osim ličnog prtljaga nemaju ništa za prijavljivanje, što nije bila istina.

Detaljnim pregledom unutrašnjosti autobusa, nakon što su ga putnici sa ličnim prtljagom napustili, najprije su u mrežici naslona posljednjeg reda sjedišta pronađene dvije kesice sa 50 ampula nepoznatog rastvora.

Kao njihov vlasnik prijavio se 59-godišnji vozač autobusa, državljanin Turske, koji je objasnio da se radi o ampulama koje su dio seta za testiranje na koronu.

Nakon toga je carinicima pokazao i dvije kutije sa 50 kesica, koje su bile u frižideru autobusa, a koje zajedno sa prethodno pronađenim ampulama čine 50 kompletnih setova testa na virus SARS-Cov-2, rekavši da je imao namjeru, ali je zaboravio da ih prijavi.

Nekoliko sati ranije je takođe na ulazu u zemlju kod putnice kombija koji je bio na putu iz Bugarske ka Njemačkoj pronađeno preko 220 tableta klonareks-klonazepam, što alternativa za rivotril i nalazi se na listi psihoaktivnih supstanci.

Kako 46-godišnja bugarska državljanka u čijoj su ručnoj torbi pronađeni sporni lijekovi nije imala adekvatnu ljekarsku dokumentaciju, zajedno sa njima je predata u dalju nadležnost policije i tužilaštva.